Pietrişul sau alte obiecte aflate pe partea carosabilă pot crea neplăceri dintre cele mai mari posesorilor de autoturisme prin spargerea suprafeţei vitrate.
Dacă geamurile (sau parbrizele, lunetele) cu spărturi de dimensiuni mari trebuie înlocuite, pentru spărturile de mici dimensiuni, de genul „ochi de bou”, „stea” şi altele, există tratamente eficiente care vă vor scuti de costurile înlocuirii lor totale. Această remediere a spărturilor presupune extragerea cu ajutorul unei pompe de vacuum a aerului din interior şi injectarea unei răşini speciale care va umple golul rămas.
Chiar dacă nu vă deranjează, spărturile de acest gen pot reduce vizibilitatea, făcând ca deplasările să devină mai obositoare. Ele reprezintă un punct facil de acces pentru factorii de mediu, care vor deteriora şi mai mult geamul respectiv. Se va ajunge astfel, cu timpul, de la o pată de dimensiuni reduse la o deteriorare destul de serioasă a geamului, situaţie care va impune înlocuirea lui şi, implicit, costuri suplimentare.
Tratamentul hidrofob
Prin folosirea unor substanţe profesionale care conţin polimeri transparenţi ce umplu porii microscopici din suprafaţa sticlei, geamul devine mai clar, asigurând o vizibilitate mai bună. În urma unui astfel de tratament, ploaia, zăpada şi alte lichide vor forma picături şi nu vor mai rămâne pe geamuri. Datorită faptului că acest tratament închide porii sticlei, el nu este compatibil cu cel de reparaţie al parbrizului.
Reparaţii de geamuri se pot face la diferite firme specializate în recondiţionarea parbrizelor, costul mediu al unei astfel de operaţiuni este de 25-30 USD (fără TVA). Tot la ele puteţi beneficia şi de un tratament hidrofob care nu vă costă decât 20-30 lei pentru toate geamurile (acestea fiind tratate numai la exterior).