După cum ştim, în cazul unui accident sau a unei frânări bruşte a automobilului, cei mai vulnerabili pasageri sunt copii, deoarece gâtul unui nou născut este fragil, iar capul, în comparaţie cu acesta, este greu.
Astfel, rănile provocate de o oprire bruscă pot fi fatale copiilor. Pentru o protecţie eficientă a acestei categorii de pasageri se folosesc scaune speciale, care au rolul de a diminua şi distribui în mod egal forţele ce acţionează asupra corpului către umeri şi spate. Iată de ce, scaunul auto pentru copii este un accesoriu important într-o familie care deţine un autoturism.
Primul pas
Iniţial asiguraţi-vă că maşina dumneavoastră poate fi dotată cu un astfel de accesoriu. Pentru informare, consultaţi manualul de utilizare sau întrebaţi dealerul de la care aţi cumpărat automobilul. Majoritatea scaunelor sunt construite în aşa fel încât să fie fixate cu ajutorul centurii de siguranţă. Centurile trebuie să fie cu trei puncte de prindere şi să corespundă cerinţelor din manualul de utilizare al scaunului pentru copii.
Alegerea unui scaun
Pentru a vă asigura că în magazin faceţi alegerea corectă, respectaţi câteva puncte absolut necesare. Întrebaţi vânzătorul dacă acel produs este omologat oficial conform standardelor europene. Înclinaţia spătarului trebuie să fie reglabilă, iar scaunul să aibă protecţii laterale şi dorsale pentru a prelua şocul. Alegerea unui scaun adecvat se face şi în funcţie de vârsta şi greutatea copilului.
Poziţionarea acestuia pe scaunul din dreapta şoferului se va putea face doar dacă automobilul nu are airbag pentru acest loc sau dacă acesta poate fi dezactivat. În cazul unui accident, umflarea bruscă a pernei de aer poate duce la rănirea sau chiar moartea copilului instalat într-un scaun poziţionat în faţa acestui airbag. Odată parcurse aceste cerinţe obligatorii, puteţi alege un scaun auto pentru copii.
Unele diferenţe de preţ între modelele de scaune se datorează unor accesorii suplimentare cu care unele dintre acestea sunt dotate. Scaunele pot avea o husă detaşabilă, sprijin pentru braţe sau suport pentru picioare. Numărul de poziţii în care poate fi înclinat spătarul, diferă de la un model la altul, precum şi calitatea stofei care acoperă suprafaţa scaunului. Alegeţi cu grijă un astfel de accesoriu, având în vedere că de el depinde siguranţa, dar şi confortul copilului.
După ce l-aţi cumpărat, asiguraţi-vă că se completează certificatul de garanţie şi că primiţi un manual de utilizare. Citiţi cu atenţie instrucţiunile şi folosiţi scaunul conform specificaţiilor producătorului deoarece scaunele folosite incorect se pot transforma foarte uşor, în timpul unui accident, dintr-un accesoriu menit să protejeze, într-un obiect care poate răni grav copilul sau chiar pe dumneavoastră.