Prin stabilirea unor obiective foarte ambiţioase, Europa pare că aruncă industria auto în necunoscut. Producătorii sunt obligaţi să-şi electrifice gamele fără certitudinea că vor exista şi suficienţi clienţi să le cumpere, iar nerespectarea ţintelor impuse pentru reducerea emisiilor de CO2 se poate finaliza cu amenzi de miliarde de euro, ce se vor regăsi ulterior în preţurile maşinilor.
Provocarea momentului este, deci, teribilă. Dar care va fi preţul plătit de industria auto pentru ca europenii să respire un aer mai curat? Întrebarea este, oarecum, retorică. Şi asta, pentru că de la Comisia Europeană răspunsul primit a fost “Electrificare mai presus de orice”. Cu alte cuvinte, “Cu orice preţ”.
Spre surprinderea tuturor, statele membre ale Europei şi Parlamentul European au reuşit să ajungă la un acord, înainte de Crăciunul din 2018, pentru reducerea emisiilor de CO2 în Europa.
Astfel, valorile medii ale emisiilor de CO2 generate de autoturismele noi înmatriculate în UE vor trebui să fie cu 15% mai scăzute în 2025 şi cu 37,5% mai scăzute în 2030, comparativ cu limitele de emisii valabile în 2021.
Emisiile de CO2 pentru vehiculele utilitare uşoare noi (camionete) vor trebui să fie cu 15% mai scăzute în 2025 şi cu 31% mai scăzute în 2030.
Acestea sunt obiectivele privind întregul parc de vehicule de la nivelul UE.
Potrivit Consiliului European, eforturile de reducere a emisiilor de CO2 se vor distribui între producători pe baza masei medii a parcului lor de vehicule.
Există o clauză de reexaminare care prevede o posibilă revizuire a obiectivelor pentru 2030 şi introducerea de obiective obligatorii de reducere a emisiilor începând din 2035 şi 2040.
Parlamentul European şi Consiliul European au convenit, totodată, asupra unui mecanism care să încurajeze vânzarea unui număr mai mare de vehicule cu emisii zero şi cu emisii scăzute, cum ar fi autoturismele integral electrice sau vehiculele hibride reîncărcabile, pe baza abordării propuse de Comisie în propunerea sa iniţială. Dacă un producător îndeplineşte anumite criterii de referinţă, va fi recompensat cu obiective mai puţin stricte de emisii de CO2. Nivelurile de referinţă pentru 2025 vor fi astfel de 15% pentru autoturisme şi camionete, iar pentru 2030 de 35% pentru autoturisme şi de 30% pentru camionete.
Citiţi articolul integral pe www.floteauto.ro