Trebuie doar să aveţi la îndemână cele necesare: o perie auto, un burete, o lavetă din piele, câteva flacoane cu soluţii de spălare.
Şi să ţineţi cont de câteva recomandări:
-Nu ştergeţi niciodată maşina de praf pe uscat fiindcă riscaţi să o umpleţi de zgârieturi.
-Unele pete de murdărie de la exteriorul caroseriilor se înlătură cu soluţii special destinate automobilelor, nu folosiţi detergenţii casnici laînlăturarea lor.
-Petele lăsate de scurgerile de ulei sau de gudroane trebuie dizolvate înainte de spălare. În lipsa unor soluţii adecvate se poate utiliza, pentru câteva momente, o cârpă umezită cu White Spirit sau chiar cu benzină. Imediat după ce pata a fost înlăturată se spală imediat cu apă caldă şi detergent. Lăsarea benzinei mi multă vreme pe suprafaţa vopsită duce la pierderea luciului şi mătuirea suprafeţei vopsite.
-Răşinile de conifere sau sevele plantelor depuse pe caroserie se înmoaie cu apă caldă, apoi se freacă cu o cârpă moale.
-Petele produse de insectele strivite trebuie înlăturate rapid. Dacănu sunt înlăturate mult timp de pe caroserie vor păta vopseaua.
-Petele produse de praful atmosferic precum şi cele datorate prezenţei sării se pot înlătura cu apă caldă în care aţi dizolvat puţin detergent. După aceea trebuie să clătiţi imediat cu apă curată din abundenţă fiindcă detergentul lăsat mai mult timp înlătură luciul vopselei.
Câteva sfaturi preventive:
-Nu parcaţi sub copaci fiindcă atât păsările, cât şi frunzele, mugurii sau mâţişorii pătează stratul de vopsea.
-Razele soarelui atacă prin parbriz volanul şi bordul din material plastic degradându-le. Trebuie să acoperiţi bordul şi volanul cu un material protector ori de câte ori lăsaţi maşina în plin soare.
-După spălarea caroseriei folosiţi o soluţie de ceruire care asigură o bună protecţie a stratului de vopsea.
-Este bine să acoperiţi maşina pe locul de parcare cu o prelată, mai ales atunci când nu o veţi folosi mai multă vreme. În acest fel veţi spăla mai des prelata şi mai puţin maşina