Ca urmare a anunțului OSRAM că a obținut certificarea produselor sale LED H1, H4, H7 și W5W pentru utilizarea pe drumurile publice din România, Registrul Auto Român a venit cu lămuriri.
Așa cum AutoExpert a anunțat încă de pe 16 octombrie 2024, Registrul Auto Român (RAR) a certificat noile surse de lumină LED OSRAM H1, H4, H7 și W5W pentru utilizarea în România.
„Piața românească de becuri auto trece în acest moment la următorul nivel de performanță, calitate și tehnologie. Suntem bucuroși că Osram aduce și în România aceste soluții inovatoare. Certificarea becurilor H1, H4, H7 și W5W de către Registrul Auto Român este dovada angajamentului nostru față de clienți și față de siguranța și performanța produselor noastre. Aceste becuri, deja omologate în Germania, Franța și în alte țări europene, reprezintă un pas important în evoluția tehnologiei de iluminat auto”, declara pe atunci Adrian David, Managing Director la OSRAM România.
În urma controverselor apărute după acest anunț, cu interpretări contradictorii ale informației și cu temeri ale celor dornici să utilizeze lumini LED pe mașini cu blocuri optice cu halogen, RAR a venit astăzi cu lămuriri.
Astfel, conform instituției „acum aveți opțiunea legală de a înlocui becurile cu filament cu becuri de tip LEDr. RAR a acordat certificarea pentru sursele de lumină LEDr, în România”.
Oficialii RAR menționează că „reglementările actuale permit în principiu instalarea surselor de lumină de înlocuire LEDr în locul celor inițiale cu filament, dar numai în condițiile și cu restricțiile prezentate anterior. Furnizarea către solicitant a tuturor documentelor/etichetelor/instrucțiunilor necesare reprezintă responsabilitatea exclusivă a furnizorului de surse de lumină LEDr certificate”.
Prin urmare, operațiunea de înlocuire a becurilor se poate face „în anumite condiții care țin de anul de fabricație sau modelul mașinii”. Lista vehiculelor compatibile este disponibilă la furnizorul becurilor de acest tip.
„În cazul în care sunteți opriți de poliție la un control în trafic și aveți montate becuri LEDr, vi se va solicita să prezentați documentul care atestă că sursa de lumină este certificată. Prin urmare vă recomandăm să aveți asupra dvs. și actul de la vânzător”, atrag atenția oficialii RAR.
Sursele de lumină de înlocuire LEDr se montează numai pe vehicule omologate de tip european, pe care se pot identifica numărul de omologare de tip (pe plăcuța producătorului) și numărul de omologare al dispozitivului de iluminare (far, lampă etc.). Pe corpul dispozitivului de iluminare omologat se aplică prin etichetare marcajul de omologare de tip germană și numărul certificatului de conformitate emis de RAR.
Este important ca utilizatorul trebuie să păstreze în vehicul declarația de conformitate emisă de titularul certificatului de conformitate, însoțită de copia certificatului de conformitate emis de RAR. De asemenea, este important și recomandat ca după montarea surselor de lumină LEDr, în special în cazul luminilor de întâlnire, să fie verificate unghiurile de înclinare inițială a fasciculului luminos și forma asimetrică a acestuia.
În contextul menționat, Registrul Auto Român menționează că instituția continuă politica de informare constantă în scopul diminuării riscurilor inerent asumate atunci când intenționați să achiziționați diferite componente pentru vehiculele pe care le dețineți, abordând subiectul privind utilizarea surselor de lumină de înlocuire cu LED (denumite LEDr) în locul surselor de lumină cu filament.
O sursă de lumină de înlocuire cu diode emițătoare de lumină (LEDr) reprezintă o sursă de lumină LED destinată a înlocui sursa de lumină inițială a unui dispozitiv de iluminare omologat, având aceeași denumire a categoriei (H1, H4 etc.), dar care produce lumină utilizând o altă tehnologie de generare. Aceste categorii de surse luminoase au fost integrate în Regulamentul ONU nr. 37 privind omologarea lămpilor cu filament destinate utilizării în cazul lămpilor omologate ale vehiculelor cu motor și ale remorcilor acestora, începând cu suplimentul 48 la seria 03 a regulamentului, intrat în vigoare din 22.06.2022, cu scopul de a facilita accesul la noile tehnologii de iluminare și pentru modelele de vehicule ce nu au fost dotate inițial cu surse de lumină LED.
„La solicitarea unui producător din piața de profil, RAR a emis, pentru anumite categorii de LEDr, certificate de conformitate în baza unor certificări naționale acordate de autoritatea federală din Germania (KBA), precum și în urma efectuării unui set de încercări derulate de RAR pentru verificarea montajului. Practic, au fost recunoscute printr-o procedură de certificare voluntară omologările germane deja emise, procedură care a presupus și evaluarea cerințelor prescrise în Regulamentele ONU aplicabile, raportate la cele existente și detaliate în certificatele germane. Certificatele de conformitate emise de RAR acoperă LEDr din categoriile H1, H4, H7 și W5W. Pentru fiecare produs, certificatul de conformitate are anexată o listă cu vehiculele pe care se poate monta respectiva sursă de lumina de înlocuire LEDr”, menționează RAR.
Ca și producătorul lor, RAR notează că avantajele becurilor LEDr sunt lumina generată mai apropiată de lumina naturală. Totodată, acestea asigură iluminarea drumului pe o distanță mai mare și solicită mai puțin echipamentul electric de la bord.
OSRAM LED H1, H4, H7 și W5W, primele becuri care au obținut omologări pentru aceste categorii specifice în România
Oficialii OSRAM, deocamdată singura companie care a obținut certificarea becurilor sale de înlocuire LED în România, menționează că, având „o durată de viață extinsă de până la cinci ani becurile sunt destinate utilizării atât pentru faza scurtă, faza lungă și lumini de poziție. Produsele se remarcă printr-o lumină mai puternică și mai clară decât becurile tradiționale cu halogen, oferind totodată siguranță și confort vizual pentru ceilalți participanți la trafic”.
Acordarea certificării oficiale pentru România a venit în urma unui proces riguros care a inclus atât verificarea cu strictețe a documentației tehnice, cât și testarea becurilor în laboratorul RAR și evaluarea conformității administrative.
Începând din octombrie 2024 becurile Osram pot fi utilizate pe drumurile publice din România, așa cum se întâmplă deja în alte 27 de țări europene. Produsele sunt destinate atât autoturismelor, cât și autoutilitarelor.
– Veste bună pentru șoferi: Becurile LED Osram H1, H4, H7 și W5W au fost certificate RAR