Veşti bune pentru bucureşteni. Începând cu data de 25 mai 2015, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar este ilegală, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de Avocatul Poporului.
Astfel, procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.
“Decizia a fost luata de Primaria Sectorului 1 ca urmare a pronuntarii hotararii inaltei Curti de Casatie si Justitie din data de 25 mai 2015, potrivit careia procedura de aplicare a masurii tehnico-administrative constand in ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale,” se arată într-un comunicat de presă publicat de Primăria sectorului 1.
În sesizarea înaintată de Avocatul Poporului se arată că hotărârile privind reglementarea activităţii de ridicare a maşinilor sunt ilegale. Motivul este simplu, aceste hotărâri intrând în conflict cu Codul Rutier – lege cu forţă juridică mai mare, care nu prevede cum trebuie să se desfăşoare ridicarea maşinilor. Practic, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nu poate fi anulată de o simplă hotărâre de consiliu local.
Decizia judecatorilor are caracter obligatoriu, potrivit art.517 alin.(4). În final, conform verdictului ICCJ, hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, constatarea si aplicarea contraventiilor sunt lovite de nulitate.