Calitatea infrastructurii din Romania se situeaza mult sub media europeana si globala, fiind una dintre cele mai scazute din UE, reiese dintr-un raport al PwC si Atlantic Council intitulat The road ahead – CEE transport infrastructure dynamics.
Astfel potrivit raportului care citeaza Indexul Competitivitatii Globale publicat de Forumul Economic Mondial, Romania inregistreaza unul dintre cele mai scazute scoruri din Uniunea Europeana in ceea ce priveste calitatea infrastructurii, de 3,61, in vreme ce media tarilor UE 15 este de 5,65, iar media statelor din ECE este de 4.02. In exercitiul financiar european 2007-2013, din totalul de 82 de miliarde de euro de fonduri structurale si de coeziune investite in regiune in proiectele de infrastructura de transport, Romania a atras mai putin de 7%, in vreme ce Polonia a folosit peste 30% din aceasta suma.
Raportul prezinta starea actuala a infrastructurii in regiunea ECE si detaliaza care sunt acum principalele obstacole pentru imbunatatirea infrastructurii in regiune – analizand politicile sectoriale, dificultatile de reglementare si de finantare, inaintand totodata o serie de recomandari pentru accelerarea investitiilor.
Statele din Europa Centrala si de Est reprezinta 28% din teritoriul Uniunii Europene, 22% din populatia acesteia, dar numai 10% din PIB-ul UE. Iar una dintre principalele provocari cu care se confrunta regiunea in prezent este sa gaseasca surse de finantare pentru proiectele de infrastructura de transport. Mai mult de 80 de miliarde de euro au fost investite in regiune in exercitiul financiar european 2007-2013 din fonduri structurale si de coeziune.
Cetateanul mediu din vechile State Membre ale Uniunii Europene are la dispozitie de doua ori mai multi kilometri de autostrada per capita decat cel din noile state membre.