Scăderea vânzărilor Stellantis a dus și la un recul al veniturilor

Natalie Knight - CFO Stellantis

Veniturile nete ale grupului Stellantis s-au redus cu 12% în primul trimestru din 2024 ca urmare a scăderii vânzărilor, inclusiv în Europa.

Natalie Knight, directorul financiar al grupului Stellantis, a anunțat rezultatul pentru primul trimestru al anului 2024, iar cifrele nu sunt deloc încurajatoare. Cu toate acestea, ea susține că este așteptată o redresare în perioada următoare.

„În timp ce comparațiile dintre livrările și veniturile nete din primul trimestru au fost dificile din cauza tranzițiilor în portofoliul nostru de produse (…), oferim îmbunătățiri clare în dinamica comercială cheie, comenzile clienților depășind livrările. Reducem stocurile înainte de lansarea produselor noastre noi în regiuni cheie. În primul trimestru al anului 2024 am introdus patru modele noi din planul nostru de lansare pentru întregul an de 25 de modele, dintre care 18 vor fi electrice, ceea ce, în opinia noastră, pregătește terenul pentru o creștere și o profitabilitate îmbunătățite semnificativ în a doua jumătate a anului”, a declarat Natalie Knight.

În ciuda declarațiilor acesteia, veniturile nete ale grupului au fost de 41,7 miliarde de euro, în scădere cu 12% față de primul trimestru din 2023. Oficialii companiei pun acest recul pe seama, scăderii vânzărilor de mașini, dar și a diferențelor de curs valutar, elemente parțial compensate de „prețurile ferme”.

Raportul financiar Stellantis arată că livrările de mașini ale tuturor mărcilor grupului – Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram și Vauxhall – au scăzut în primul trimestru cu circa 10%, până la 1,33 milioane de unități.

Ca și în declarația directorului financiar, bilanțul pentru primul trimestru din 2024 justifică scăderea vânzărilor și a veniturilor prin tranziția către un nou portofoliu de produse bazat pe noi platforme.

Tranzițiile de modele-cheie în Europa includ generații noi ale SUV-urilor compacte și medii Peugeot 3008 și 5008, ambele cu versiuni electrice, și Citroen C3 și C3 Aircross, de asemenea cu opțiunea unui sistem de propulsie complet electric.

În regiunea extinsă a Europei, care include Turcia și zona Eurasia, livrările au scăzut cu 6%, la 615.000 de unități, în timp ce veniturile nete au scăzut cu 13%, la 16,1 miliarde de euro.

Aici, volumele mai mici au fost cauzate în principal de scăderea vânzărilor modelelor Peugeot 3008 (aflat înaintea lansării unei noi versiuni), Opel Mokka și Fiat 500.

În acest context, Natalie Knight a afirmat obiectivul Stellantis pentru întregul an este o marjă a venitului operațional cu două cifre și un flux de numerar pozitiv. Ea consideră că programul accelerat de lansări de noi produse va da un impuls vânzărilor și veniturilor pe parcursul anului.

– Potențiala fuziune Stellantis – Renault, dezmințită de John Elkan
– Citroen e-C3 și „frații” de la Fiat și Opel nu vor fi cele mai accesibile modele Stellantis

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top