Vom dedica acest articol unui om cu o poveste impresionantă. El se numește George Baltă (32 ani) și este un exemplu pentru noi toți. Până acum 12 ani, George făcea sport de performanță, era îndrăgostit și dedicat rugby-ului.
Pe 11 martie 2006, în timpul unui meci oficial, George s-a accidentat grav, fiind la un pas de moarte. A fost diagnosticat cu traumatism vertebră-medular cervical, luxație anterioară bilaterală C6-C7, coloana vertebrală fiindu-i deformată în zona gâtului iar măduva secționată complet. A rămas paralizat de la piept în jos, reușind să se deplaseze doar în scaunul cu rotile. Viața lui a căpătat o altă turnură.
Deși în situația lui mulți s-ar da bătuți în lupta cu viața, George a rămas optimist și a luptat. Și-a terminat studiile superioare, lucrează, a obținut permisul de conducere și mai mult decât atât, a participat la raliuri. Este omul care a dovedit că nimic nu este imposibil. Cât de greu i-a fost în acești ani, aflați acum de la însuși George Baltă.
AutoExpert: Deși viața te-a încercat crunt, visul tău de a conduce mașini a mers mai departe. Cum ai reușit să devii șofer cu acte în regulă? 🙂
George Baltă: În 2006 când m-am accidentat, mi-am setat un obiectiv, să devin cât mai independent. Un lucru care mi-ar fi dat o independență era permisul de conducere. În 2016 Roxana Ciuhulescu m-a sunat și m-a întrebat dacă vreau să fac școala de șoferi la școala Teo, ei având mașini adaptate pentru a pregăti persoane cu dizabilități. Am acceptat imediat și am început orele de legislație.
AEX:. Cât de greu/ușor ți-a fost să faci școala de șoferi?
G.B.: Mi-a fost destul de greu la început pentru că o mână o am mereu pe volan, iar cealaltă mână pe frână și accelerație. Forță în brațe nu aveam să mă lupt cu volanul. Ușor ușor am început să prind tehnica și mi-a fost destul de ușor din momentul acela.
AEX:. Ce amintiri ai legate de școală?
G.B.: Cea mai amuzantă amintire este când am ieșit prima dată în trafic și m-a claxonat un autobuz. Instant mi-a sărit mâna de pe volan și nu am știut ce să mai fac.
AEX: Instructorul cum s-a comportat cu tine?
G.B.: Patrick Luca, instructorul meu, a fost extraordinar de calm și explicativ. Fiind și instructor moto, m-a pregătit și din punctul ăsta de vedere, să fiu atent la bicicliști și motocicliști. Am păstrat legătura cu el pentru că este OM în adevăratul sens al cuvântului.
AEX: Mașina a fost adaptată pentru nevoile tale speciale. Te-ai obișnuit repede cu ea?
G.B.: Mașina a fost adaptată cu cea mai simplă adaptare găsită în România. Nu este o adaptare așa cum mi-am dorit dar m-am obișnuit bine cu ea.
AEX: Ai încheiat școala, a venit și ziua examenului. Ai avut emoții? Ai avut suporteri în ziua aia.
G.B.: Emoții am avut dar cred eu că am reușit să mi le stăpânesc destul de bine. Am făcut școala de șoferi iarna și am tot auzit povești despre cât de greu este pe zăpadă. Cred că astea mi-au dat emoții. Suporteri am avut din prima zi de școală. Familia și prietenii mi-au fost foarte aproape și în ziua examenului. Este foarte important să vezi să simți că eșți încurajat într-un moment atât de important.
AEX: Imediat după obținerea permisului de conducere, ți-ai luat și mașină. În primul an (de începător), a mers cineva cu tine în mașină?
G.B.: Îmi aduc bine aminte sfatul instructorului când am plecat de la examen: „Mergi însoțit cel puțin 2-3 luni!”. Asta am și făcut, am mers însoțit de tatăl meu primele 2 luni.
AEX: Ai luat și amenzi de la Poliție?
G.B.: În 2 ani am luat o singură amendă pentru că am uitat să cumpăr rovinieta. M-a oprit poliția într-o seară, eu am început să-mi scot actele din geantă ca un șofer exemplar, dar când s-a apropiat de mașină și a văzut semnul de persoană cu dizabilități în geam, a plecat.
Am fost dezamăgit, mă pregătisem mult pentru acest moment.
AEX: Ai participat și la câteva raliuri. Cu ce piloți ai fost și în ce curse?
G.B.: Prin 2015 am făcut o schimbare în viața mea, am schimbat frica de necunoscut cu curiozitatea. Vreau să experimentez lucruri noi care îmi fac inima să bată tare și frumos. Renatta, o prietenă, mi-a făcut o surpriză și m-a trimis la raliul Harghitei, unde Marco Tempestini mi-a pus inima în gât. Mi-a plăcut mult și în 2016, când Roxana Ciuhulescu m-a dus la raliul Sibiului unde Adi Teslovan mi-a fost pilot.
AEX: Nu te enervezi când vezi locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități ocupate de mașini care nu poartă semnul distinctiv?
G.B.: La început mă enervam destul de tare, acum sunt destul de calm și dacă se nimerește să fie persoana în cauză acolo, cer câteva explicații.Dacă a parcat abuziv sun la poliție și se rezolvă cu o amendă.
AEX: Cum te-ai descurcat să conduci în timpul iernii, pe zăpadă & gheață?
G.B.: Bucureștiul nu mă sperie iarna, este destul de aglomerat și în ultimii 2 ani a fost destul de bine curățat. Clujul mi-a dat câteva emoții pe o stradă plină cu zăpadă pe care trebuia să o cobor. Mașina s-a dus câțiva metri ca sania.
AEX: Și apropo de asta, știu că ai urmat și cursuri de conducere defensivă. Cine te-a instruit și care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o?
G.B.: Am urmat cursul de conducere defensivă la Academia Titi Aur chiar cu domnul Titi Aur. Sunt multe lucruri pe care le afli și înveți la un astfel de curs și chiar sunt de părere ca acest curs să devină obligatoriu. Cel mai important este să fii atent la tot când ești în trafic, să lași în pace telefonul, câinele sau orice îți poate distrage atenția. Ulterior, am făcut și un curs de conducere off-road. Aici am învățat alte lucruri decât pe circuit și mă bucur că am avut această ocazie.
AEX: Ce mai urmează în viața ta? Nu ne-ar surprinde să îți dorești să devii șofer profesionist.
G.B.: Îmi doresc să ajung la o olimpiadă paralimpică și mă pregătesc cât pot pentru asta. Nu este departe de mine gândul de a conduce și un camion. Problema mare acolo este cum urc într-un camion.
Școala de șoferi TEO
Școala de șoferi TEO este școala numărul 1 din România. A fost înființată în ianuarie 2003 și este singura școală de șoferi și pentru persoanele cu dizabilități, din București și Ilfov. Deține peste 80 de vehicule, iar de-a lungul timpului, zeci de mii de elevi au absolvit această școală. TEO pregătește șoferii pentru toate categoriile plus că școlarizează șoferi profesioniști în vederea obținerii atestatului profesional. Deține 10 sedii în București și Ilfov și a obținut nenumărate premii de la diverse forumuri din domeniu. Școala se implică activ în pregătirea persoanelor ce provin din familiile defavorizate, organizează concursuri în care oferă premii celor mai buni dintre cursanți, iar orice curs de școlarizare pentru categoria B începe cu 2 ore de conducere în poligonul școlii, acestea fiind gratuite. Instructorii sunt verificați periodic, astfel încât cursanții să beneficieze de cele mai bune condiții de pregătire și de instructori foarte bine pregătiți.