Șefi de la Ford Argentina condamnați la închisoare pentru că și-au torturat angajații

Șefi de la Ford 3

Doi șefi de la Ford Argentina vor petrece ani buni în închisoare după ce un tribunal local i-a condamnat pentru torturarea unor angajați. Avocații victimelor spun că totul s-a întâmplat la o uzină din statul sud-american.

Evenimentele datează din anii ’70 – ‘80. Unul dintre avocații victimelor, apelat telefonic de Reuters, susține că este prima dată când foști șefi ai unei companii multinaționale sunt condamnați pentru crime împotriva umanității în Argentina.

Șefi de la Ford
Hector Sibilla a fost condamnat la 12 ani de închisoare

Citește și:

Ford anunță concedieri masive în Germania

Procesul a implicat 24 de angajați Ford, care – conform acuzațiilor – au fost răpiți și torturați în incinta uzinei din suburbia orașului Buenos Aires, între 1976 și 1983, în timpul dictaturii militare. Pentru implicarea sa în aceste proceduri de tortură, doi foști șefi de la Ford Argentina, Pedro Muller și Hector Sibilla, au fost condamnați la 10, respectiv 12 ani de închisoare.

Cei doi, trimiși de instanță după gratii, au fost acuzați de furnizarea unor fotografii, a adreselor și a altor date personale ale victimelor, care au servit la facilitarea răpirii acestora. În plus, Muller și Sibilla au “permis deschiderea unui centru de detenție în incinta fabricii, în zona recreațională, astfel încât cei răpiți să poată fi interogați acolo.”

Șefi de la Ford 2
Pedro Muller a fost condamnat la 10 ani de închisoare

Avocații celor doi condamnați, Pedro Muller și Hector Sibilla, au anunțat deja că vor face apel pentru schimbarea sentinței. Ford Argentina neagă implicarea în procesul care îi incriminează pe foștii angajați ai companiei.

Pe durata procesului, dovezile aduse la dosar confirmă că acestora li s-au pus cătușe, că au fost bătuți și că fețele lor au fost acoperite pentru a evita o eventuală identificare a celor care îi interogau.

Citește și:

Ford recheamă în service 1,3 milioane de mașini din gama Focus

Victimele vor acum ca acest dosar să ajungă în instanță pe teritoriul Statelor Unite. Un profesor în Drept de la Universitatea Cornell, Kevin Clermont, susține că este o misiune aproape imposibilă, pentru că instanța americană nu permite acuzații în procese civile pentru fapte mai vechi de șase ani.

Sursă foto: Hurriet Daily News

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top