Semafoarele inteligente în trafic real!

Semafoarele inteligente

România este una dintre țările în care ambuteiajele sunt create nu atât din cauza numărului mare de mașini, cât mai ales din cauza proastei coordonări a semafoarelor. De multe ori ni se întâmplă să așteptăm în intersecție după mașini imaginare, doar pentru că nu putem să trecem pe roșu. Totuși, există țări în care timpii morți petrecuți inutil în intersecții sunt reduși la minimum. Iar una dintre ele este Olanda. Soluția: semafoarele inteligente. 

Să luăm exempulu unui orășel de 150.000 de locuitori din sudul țării. Pe el îl cheamă ‘s-Hertogenbosch, dar, ca să nu ne mai chinuim, o să-i spunem ”Pădurea Ducelui”, așa cum s-ar traduce în limba română. În micuța urbe, sistemul de semafoare este activ, adică funcționează după niște algoritmi care se modifică continuu, în funcție de trafic. Iar prin trafic, olandezii înțeleg atât vehicule precum mașini, camioane, autobuze, biciclete cât și pietoni, pentru că toți au drepturi egale.

Camerele de filmat și senzorii din asfalt urmăresc permanent traficul, determinând direcția, sensul, viteza și frecvența fiecărui vehicul sau pieton și transmit informațiile unui computer. Acesta utilizează o sumă de algoritmi, pentru a determina schimbarea optimă a culorilor semaforului, fluidizând la maximum circulația. De cele mai multe ori, culoarea verde durează doar 4 secunde, iar timpii petrecuți în repaus sunt minimi. Pentru a înțelege unde s-a ajuns cu măsurătorile, să vedem ce declară un specialist care se ocupă de sistem:

”Dacă sistemul a detectat corect un vehicul, stabilindu-i viteza, el poate comuta pe verde timp de 3,2 secunde, în loc de 4. Diferența de 0,8 secunde poate fi folosită pentru ceilalți participanți la trafic, făcând o mare diferență. Un vehicul cu motor are nevoie de aproximativ 2 secunde pentru a se pune în mișcare și a părăsi intersecția. Dacă am prelungi fiecare ”roșu” cu 2 secunde, asta ar însemna o mașină în plus la coadă. Adică, dacă un ciclu ar avea un minut, ar însemna o diferență de 60 de mașini, a câte 5-6 metri fiecare. Altfel spus, 2 secunde în plus la fiecare ciclu ar însemna un blocaj de 300 – 350 m într-o oră!”.

Semafoarele inteligente

Interesant: sistemul ce conține semafoarele inteligente este făcut de așa natură, încât odată ce ai intrat în intersecție, să nu mai poți vedea culorile semaforului, care deja s-au schimbat! Mai mult, și culoarea semaforului pietonilor se poate schimba în timp ce traversează, însă niciodată aceștia nu vor fi în pericol, permițându-li-se să ajungă în siguranță pe trotuar.

Sursa: BicycleDutch via Carscoops

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top