Nu este o noutate detecţia prezenţei apei şi a nivelului de iluminare la automobile. Prin anii 1960, pe automobilele Cadillac, considerate pe atunci printre cele mai elegante şi mai sofisticate, o celulă fotoelectrică comanda automat aprinderea farurilor la lăsarea întunericului.
Cu toate acestea, au trebuit să treacă multe decenii, să apară calculatoarele electronice şi senzori mai precişi, pentru ca aceste instalaţii să-şi facă apariţia din nou şi chiar să se generalizeze pe automobilele din clasele mari. În 1998 senzorii au apărut pe automobilele Mercedes, iar în 1999 pe Peugeot 406.
Apoi, instalaţiile automate de cuplare a ştergătoarelor de parbriz la ivirea primelor picături de ploaie şi a farurilor la intrarea în zone cu luminozitate redusă, au intrat în fabricaţia de serie pe maimulte clase de automobile din mărcile Renault, Peugeot, Fiat, Citroen şi lista ar putea continua.
Maşinile franceze şi cele germane au luat deja un avans considerabil în acest domeniu. În câţiva ani de acum încolo, aceste instalaţii se vor găsi pe toate automobilele de serie, în toate clasele, deoarece componentele sunt ieftine, iar montajul nu ridică probleme deosebite.
Funcţionare
Instalaţia de cuplare automată a luminilor are doi senzori de tip fotoelectric: unul, care apreciază în mod continuu nivelul de lumină ambiant, iar celălalt, care măsoară doar nivelul de lumină ce vine din faţa maşinii. Când apare o zonă de întuneric sau un tunel, vor apare nivele diferite de iluminare pe cei doi senzori.
Informaţiile de la senzori sunt prelucrate în calculatorul de bord, de unde este dată comanda automată de aprindere a luminilor. Instalaţia de cuplare automată a ştergătoarelor este construită pe un principiu asemănător: o diodă emiţătoare în infraroşu şi una receptoare sunt plasate pe faţa interioară a parbrizului.
Când parbrizul este uscat razele IR emise de prima diodă sunt reflectate în mare parte spre cea de a doua. Dacă apare ploaia, picăturile de apă ce se preling pe parbriz absorb o parte din radiaţia IR emisă care nu mai ajunge la dioda receptoare. Semnalele ajung la calculatorul de bord care dă comanda de cuplare a ştergătoarelor.