Senzori și accesorii utile

Unele accesorii sunt proiectate pentru a ridica nivelul de confort al vehiculului, iar altele pentru a mări gradul de protecţie al unui sistem de securitate deja montat.

Up-gradarea vehiculului
Multe sisteme de securitate prezintă facilitatea de închidere-deschidere a usilor  la punerea, respectiv, scoaterea cheii din contact. Când este pus contactul pentru pornirea motorului se închid automat uşile, iar când este luat contactul, deci oprit motorul, este comandată deschiderea acestora. 

Aceste facilităţi sunt utile şi comode, ridicând nivelul de securitate al vehiculului împotriva furtului, deoarece asigură permanent încuierea tuturor uşilor chiar dacă proprietarul a uitat să facă acest lucru. Sistemul realizează şi protecţia familiei ce se află în maşină împotriva jafului sau agresiunii în timpul mersului sau pe timpul staţionării la stop. 

Pentru unele vehicule mai economice ar putea prezenta interes şi sistemul de deschidere electrică a portbagajului. El poate fi comandat dintr-un buton montat în bord sau direct din telecomanda sistemului de alarmă. Acest accesoriu prezintă interes pentru cei care vin la maşină cu mâinile pline de cumpărături. Ei sunt puşi în dificultate de faptul că, pentru a deschide portbagajul, trebuie mai întâi să lase jos bagajele, să dezarmeze alarma, să deschidă uşile şi portbagajul şi apoi să ridice de jos lucrurile de pus în portbagaj. 

Printr-o singură apăsare de buton din telecomanda sistemului de securitate se poate comanda simultan dezarmarea şi deschiderea portbagajului. Nu cred că e cazul să amintesc şi situaţia prin care am trecut toţi atunci când ne-au îngheţat încuietorile uşilor şi nu puteam introduce nici măcar cheia! 

Poate că, fiind încă iarnă, următorul accesoriu nu pare prea important. Mă refer la ridicarea automată a geamurilor. Cei care nu beneficiază de existenţa unui sistem de aer condiţionat sau nu suportă acest sistem trebuie ca pe timp de vară să conducă având unul sau mai multe geamuri deschise. 

Problema apare atunci când vrei să pleci din maşină fiindcă trebuie tot timpul să nu uiţi să ridici geamurile deschise. Pentru acest caz a fost construit un modul electronic simplu ce comandă ridicarea geamurilor electrice ale maşinii la închiderea şi armarea sistemului de securitate. 

Up-gradarea securităţii 

Multe din sistemele actuale de securitate, şi chiar unele mai vechi, permit conectarea unui sistem pager. Acesta oferă de obicei indicarea a trei zone diferite, cum ar fi: uşile, capota motor sau portbagajul şi un senzor. Dacă un intrus violează una din aceste trei zone, sistemul vă avertizează optic şi acustic asupra motivului care a determinat activarea alarmei. De obicei aceste sisteme au şi memorie. 

Pot memora ultimele trei avertizări dacă nu aţi fost în apropierea receptorului pager atunci când s-a produs evenimentul. Despre pornirea motorului de la distanţă s-a mai vorbit. Totuşi, reamintim că este un accesoriu mult dorit şi apreciat mai ales în timpul iernii. 
Pentru cei care consideră că sunetul ce provine din sirena alarmei nu este suficient pentru a trage atenţia, există sirene mai puternice şi lămpi stroboscopice. Sunt realizate de asemenea şi sirene cu sinteză vocală. Ele pot preavertiza un eventual hoţ, cu o voce sintetizată electronic, de existenţa sistemului de securitate. 

Sunt realizate şi sirene cu 6 tonuri, ce pot fi programate pentru o penalizare a sunetului sistemului de securitate sau sirene autoalimentate care vor suna chiar dacă sunt separate de unitatea centrală a sistemului de securitate, inclusiv dacă este decuplată bateria maşinii. 

Sistemele au diverşi senzori. Există opţiunea unui senzor de geam spart, care va reacţiona mult mai prompt decât ar face-o senzorul de şoc, cea a senzorului de perimetru care oferă protecţia completă a interiorului, dar şi o preavertizare exterioară făcută în jurul maşinii pentru a descuraja un eventual infractor. Apoi există senzorul de înclinare sau ridicare ce avertizează în cazul în care se încearcă furtul maşinii prin tractare sau ridicare cu o macara. 

Iată că dispunem de multe accesorii ce au rolul de a mări confortul şi securitatea vehiculului . Aşa că, atunci când intraţi într-un magazin sau într-un atelier ce montează sisteme de alarmă pentru automobile, trebuie să întrebaţi ce alte produse pot contribui cu adevărat la securitatea maşinii, astfel încât, stând liniştit în casă, să aveţi certitudinea că veţi găsi maşina, a doua zi dimineaţa, pe locul unde aţi lăsat-o în seara precedentă, şi fără nici o componentă subtilizată de musafirii nepoftiţi. 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Second Hand Ford Focus Mk3 AutoExpert.ro

Second hand – Ford Focus Mk3

A împânzit site-urile de vehicule second, dar e bun de ceva Ford Focus? Are tot ce-i trebuie ca să te deturneze de

Scroll to Top