Uneori o simplă spălare nu mai este suficientă pentru revigorarea stratului protector de vopsea şi pentru a-i reda luciul acestuia. Atunci sunt necesare alte operaţiuni de înfrumuseţare.
Ceruirea
Prima persoană care a aplicat un strat de grăsimi sau de ceară pentru protecţia vopselei a fost un constructor de trăsuri european. Această tradiţie a durat de peste 100 de ani şi este cea mai bună cale de a proteja vopseaua „trăsurilor” moderne fără cai, care sunt maşinile de astăzi. Grosimea vopselei multistrat de pe maşina dumneavoastră, de la primul şi până la ultimul strat (de lac), este de numai un milimetru.
Neglijenţa în ceea ce priveşte menţinerea curată a stratului de vopsea, va conduce la deteriorarea, mătuirea şi pierderea strălucirii acestuia. Ceruirea face ca maşina dvs. să arate mult mai bine, realizând o barieră transparentă şi uşor de aplicat între suprafaţa finisajului şi acţiunea mediului ostil. Ceara poate fi realizată din produse naturale, sau din produse sintetice compuse din polimeri şi răşini sintetice.
Ceruirea se poate aplica după spălarea şi uscarea maşinii, într-un strat subţire, cu o cârpă moale sau cu un burete. Imediat după aplicarea cerii aceasta se lustruieşte cu ocârpă moale din finet de bumbac. Un strat de ceară aplicat pe caroserie poate asigura protecţia vopselei pe intervaluldintre 2-3 spălări.
Polisharea
Vopselele îmbătrânesc datorită expunerii timp îndelungat la acţiunea razelor solare ultraviolete, a murdăririi cu diferite substanţe din atmosferă, mai ales în urma ploilor acide. Cu timpul, cele mai frumoase finisaje se degradează, devin mohorâte, cu aspect cretos, tocit. Doar aplicând o ceară peste aceste suprafeţe mătuite nu vom face decât să creăm o strălucire vagă, palidă. Pentru a dezvălui adevărata vitalitate a vopselei, pentru a-i reda adâncimea şi a face culoarea ei să vibreze este necesar să o supunem unei polishări profesionale.
Polisharea este un proces de revitalizare a stratului de suprafaţă a vopselei care pe lângă o lustruire şi o curăţare în profunzime a vopselei, îndepărtează oxidările, urmele vechi de ceară şi zgârieturile minore, pregăteşte suprafaţa pentru ceruire şi garantează obţinerea unei străluciri maxime. Alegerea unui polish dintre sutele de produse care există, cu diferitele grade de abrazivitate sau de „putere de tăiere”, este foarte importantă.
Există paste de polish pentru vopsele multistrat, lăcuite, pentru vopsele într-un singur strat, paste pentru aplicare manuală şi aplicate mecanic, cu maşina de polish de înaltă viteză, etc. Polisharea unei maşini noi, făcută o dată sau de două ori pe an, va păstra aspectul de nou al acesteia multă vreme. Maşinile noi sunt lăcuite, deci trebuie să folosiţi un polish non-abraziv care prezintă siguranţa pentru lac, însoţite de un detergent universal uşor de lubrifiant.