Situație „extrem de tensionată” la Volkswagen. Ar putea fi închise uzine din Germania

Volkswagen

Grupul german Volkswagen a avertizat că, în actualele condiții de piață și cu presiunea pe reducerea costurilor, ar putea apela la noi concedieri și chiar la închiderea unor uzine din Germania.

Procesul de eficientizare al activității astfel încât să fie obținută reducerea de costuri necesară pentru continuarea cu succes a producției de automobile ar putea duce la noi concedieri și chiar la închiderea unor uzine din Germania, a avertizat, conform Blomberg, grupul german.

Constructorul auto ar putea să recurgă la concedieri obligatorii în țara de origine, punând astfel capăt unui program de securitate a locurilor de muncă care excludea concedierile forțate până în 2029.

Potrivit sindicatelor, care au promis o „rezistență feroce” la aceste planuri, unii oficiali Volkswagen consideră că o mare fabrică asamblare a vehiculelor și una de componente, ambele nenominalizate, dar aflate în Germania, sunt învechite și ar trebui închise.

„Situația este extrem de tensionată și nu poate fi depășită prin simple măsuri de reducere a costurilor”, a declarat șeful mărcii Volkswagen, Thomas Schaefer, într-o declarație din 2 septembrie 2024.

Orice astfel de măsură ar marca prima închidere a unei uzine din Germania a grupului în istoria sa de 87 de ani.

„Consiliul de administrație a prezentat astăzi un plan iresponsabil care zguduie din temelii Volkswagen și reprezintă o amenințare masivă la adresa locurilor de muncă și a amplasamentelor (n.n. uzinelor). Nu vom tolera planurile pe care compania le face pe seama forței de muncă și care perturbă masiv landurile”, a declarat Thorsten Groeger oficial al puternicului sindicat IG Metall.

Marca principală a grupului german, Volkswagen – care generează cea mai mare parte a vânzărilor de autovehicule ale constructorului auto – este prima care va fi supusă unei campanii de reducere a costurilor, vizând economii de 10 miliarde de euro până în 2026, în încercarea de a eficientiza cheltuielile pentru a supraviețui tranziției către mașinile electrice.

Anterior, Oliver Blume, șeful grupului german, menționa că planul inițial de reducere a costurilor nu pare a fi suficient dat fiind mediul economic dificil, noii concurenți apăruți pe piața din în Europa și scăderea competitivității economiei germane.

„Mediul economic a devenit și mai dificil, iar noi jucători se impun în Europa. Germania, ca locație de afaceri, rămâne și mai mult în urmă în ceea ce privește competitivitatea”, a declarat Blume.

Un eventual conflict de muncă în toată regula ar fi un test major pentru Blume. Nu trebuie uitat că, nu cu mult timp în urmă, tot confruntarea cu sindicatele a doborât o serie de predecesori ai săi la conducerea grupului.

Grupul Volkswagen are aproximativ 650.000 de angajați la nivel global, dintre care aproape 300.000 se află în Germania. Jumătate dintre locurile din consiliul de supraveghere al companiei sunt ocupate de reprezentanți ai sindicatelor, iar statul german Saxonia Inferioară care deține o participație de 20% la producătorul auto – este adesea de partea sindicatelor.

Confruntările anterioare au pus capăt sau au scurtat mandatele unor executivi de top, precum fostul CEO Bernd Pischetsrieder, fostului șef al mărcii Volkswagen, Wolfgang Bernhard, și Herbert Diess, predecesorul lui Blume în funcția de CEO. Toți trei au încercat să impună eficientizări, în special în cadrul operațiunilor interne din Germania.

Daniella Cavallo, șefa comitetului de întreprindere, a declarat că managementul a luat „multe decizii greșite” în ultimii ani, inclusiv faptul că nu a investit în hibrizi sau că nu a fost mai rapid în dezvoltarea de mașini electrice accesibile.

Conform acesteia, în loc să ia în calcul închiderea de uzine, consiliul de administrație ar trebui să reducă complexitatea și să profite de sinergiile dintre fabricile grupului. Ea a criticat, de asemenea, „nebunia documentelor”, cu referire la birocrație, și „tacticile de feliere a salamului” ale companiei.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top