Noi, oamenii, avem o părere destul de proastă despre noi și ni se pare că niște mașini autonome, complet robotizate, ar fi mai eficiente din punctul de vedere al consumului de carburant.
Ei bine, pentru că suntem niște oameni imperfecți, un studiu recent arată că ne-am înșela crezând asta. Cercetătorii de la University of Michigan din Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia că, odată cu migrarea în masă către mașinile autonome, tendința actuală de scădere continuă a consumului de carburant s-ar putea întrerupe.
Și știi de ce s-ar întâmpla asta? Din cauza mai multor kilometri parcurși.
În cele mai multe gospodării din S.U.A., adulții fac naveta, plătesc comisioane și duc copiii pe unde au treabă separat. O mașină autonomă ar face mai multe drumuri pentru a duce la bun sfârșit același număr de obligații. Ar lăsa unul dintre părinți la muncă, după care ar trebui să se întoarcă acasă și să-l ia pe celălalt înainte să ducă și copiii la școală. Iar pe urmă ar lua-o de la capăt.
Un alt aspect încă necunoscut este numărul persoanelor care nu au carnet, dar care vor începe să folosească mașini autonome odată ce acestea vor intra în folosință, sau în ce măsură oamenii vor începe să împartă mașinile.
Astfel, dacă în prezent gospodăriile americane au în medie 2,1 mașini în proprietate, în viitor cifra ar putea ajunge la 1,2 mașini. În același timp, însă, kilometrii parcurși de aceste mașini vor crește substanțial (estimarea este la 75%).
Pe de altă parte, mașinile autonome sunt mai bune la conservarea energiei în mers, pentru că ar conduce preventiv, nu ar irosi carburant căutând un loc de parcare grație informațiilor venite prin satelit și ar putea evita foarte ușor semafoarele sau ambuteiajele. În ce măsură s-ar putea ca aceste lucruri să compenseze pentru drumurile extra, rămâne de văzut.
Cert este că, mai mult ca sigur, într-acolo se îndreaptă industria auto. Există deja o grămadă de producători interesați de acest aspect (variază de la Audi și Mercedes-Benz și ajung până la companii din domenii diverse precum Apple, Google sau Bosch) iar progresul din ultima vreme a fost uimitor. Dacă Google și Apple sunt implicați, e clar: ne place sau nu, asta ne așteaptă.