Un studiu realizat de Frontier Economics având la bază datele furnizate de membri ACEA confirmă estimările inițiale cu privirea la creșterea costurilor de producție per vehicul până la circa 2.000 de euro.
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), aduce noi argumente, solide, în bătălia de la distanță cu oficialii Comisiei Europene care își doresc impunerea unor norme de depoluare mai stricte (Euro 7) începând cu vara anului 2025.
Conform unui studiu realizat de Frontier Economics, costurile suplimentare per vehicul față de actualele standarde Euro 6, vor fi mult mai mari decât cele estimate de Comisia Europeană (CE). Și nu este vorba de câteva procente, ci de diferențe de patru până la zece ori față de calculele – niciodată prezentate companiilor auto sau publicului – specialiștilor CE.
Mai exact, în cazul autoturismelor alimentate cu benzină, în timp ce costul suplimentar estimat de CE este de 184 de euro, cel calculat de Frontier Economics în baza valorilor furnizate de producătorii auto cu uzine în Europa este de 1.882 de euro. În plus, pe lângă costurile directe menționate, există și costuri indirecte precum creșterea consumului de carburant generată de greutatea mai mare a vehiculelor și echipamentele suplimentare necesare. În acest caz este vorba, conform Frontier Economics, de încă 650 de euro calculați pe durata de viață a automobilului.
În cazul mașinilor cu motoare diesel, diferența dintre estimările CE și costurile efective este chiar mai mare. În timp ce oficialii europeni iau în calcul un cost suplimentar de 446 de euro / vehicul, studiul arată că va fi vorba, mai degrabă, de 2.629 de euro / vehicul. Și în acest caz trebuie adăugate costuri indirecte de circa 650 de euro.
Este demn de menționat că valorile enunțate în studiu reprezintă costuri directe și indirecte de producție, asta însemnând că majorările de prețuri generate de trecerea la standardele Euro 7 va fi chiar mai mare.
„Industria auto europeană se angajează să reducă în continuare emisiile. Cu toate acestea, propunerea Euro 7 pur și simplu nu este modalitatea corectă de a face acest lucru, deoarece ar avea un impact extrem de scăzut asupra mediului la un cost extrem de ridicat”, consideră Sigrid de Vries, director general ACEA.
Dacă în cazul autoturismelor diferențele dintre estimările Comisiei Europene și cele ale analiștilor Frontier Economics par mari, în cazul vehiculelor comerciale – camioane și autobuze – ele sunt uriașe. În timp ce estimarea CE privind creșterea costurilor de producție față de Euro 6 CE arată valoarea de 2.765 de euro / unitate, din calculele Frontier Economics reiese suma de 11.707 euro / unitate. La cei aproape 12.000 de euro trebuie adăugate și costurile indirecte – de circa 20.000 de euro per vehicul pe întreaga durată de viață a acestuia.
Conform ACEA, aceste costuri indirecte suplimentare, omise complet de specialiștii Comisiei Europene, vor pune o „presiune financiară suplimentară asupra consumatorilor și întreprinderilor într-un moment cu inflație ridicată și cu o creștere a prețurilor pentru energie”.
– Volkswagen cere amânarea implementării Euro 7 cu cel puțin 1 an
– Gerrit Marx (Iveco): Normele Euro 7 sunt stupide