Tarifele RCA maxime aprobate de ASF. Cat costa polita RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara a stabilit formula de calcul al tarifelor maxime pentru polita RCA. Anterior, Guvernul a aprobat pe 14 septembrie, prin Ordonanta de Urgenta, plafonarea prețurilor RCA pe o perioada de 6 luni.

In calculul tarifului de prima, asiguratorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienti de majorare si/sau corectie si alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF.

Principalii factorii luați în calcul de ASF sunt frecvenţa daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflaţia daunelor şi încărcarea de siguranţă, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziţie şi administrare, fixe şi variabile, precum şi încărcarea de Bonus/Malus (15%) şi cota de profit (1%).

De exemplu, pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone deținut de o persoană juridică, rezultă o primă maximă de 7.534 de lei, iar în cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a condus la o primă maximă de 6.600 lei.

Totodată, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinute de persoane fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani, tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei. Pentru persoanele juridice, același tarif urcă la 992 lei.

rca-2

rca-1

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top