Taxele pentru mașinile electrice din China au primit susținerea statelor UE

mașini China exporturi mașini electrice

Propunerea Comisiei Europene de a impune taxe suplimentare antidumping la importurile de vehicule electrice pe baterii din China a obţinut sprijinul necesar din partea statelor membre ale Uniunii Euopene pentru adoptarea taxelor.

Conform Comisiei Europene (CE), acordul statelor membre UE reprezintă un alt pas în vederea finalizării investigaţiei anti-subvenţii a Comisiei Europene.

„În paralel, UE şi China continuă să facă eforturi susţinute pentru a explora o soluţie alternativă, care va trebui să fie pe deplin compatibilă cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), să rezolve în mod adecvat subvenţionarea dăunătoare stabilită conform investigaţiei Comisiei Europene, să poată fi monitorizată şi pusă în aplicare”, precizează Executivul comunitar.

Taxele vamale provizorii care se aplică din 5 iulie celor trei producători chinezi din eşantion sunt de 17,4% pentru automobilele BYD, de 19,9% pentru automobilele Geely şi de 37,6% pentru automobilele SAIC.

Conform Comisiei Europene, zece state au votat „pentru” – Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și doat cinci „împotrivă” – Germania, Ungaria, Malta, Slovacia și Slovenia.

România a făcut parte dintre cele 12 state care s-au „abținut” – Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Portugalia, ROMÂNIA, Spania, Suedia.

În urma acestui rezultat, Comisia, brațul executiv al UE, poate trece acum la punerea în aplicare a taxelor care vor rămâne în vigoare timp de cinci ani. Un regulament final în acest sens trebuie să fie înregistrat oficial până pe 30 octombrie.

Decizia vine după ce o anchetă a CE a constatat că statul chinez a subvenționat în mod incorect industria auto. Beijingul neagă această afirmație și a amenințat cu propriile taxe impuse companiilor europene care exportă în marele stat asiatic produse lactate, coniac, carne de porc și automobile.

Blocul Comunitar încearcă să își reducă dependența de China, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, avertizând luna trecută că această „concurență sponsorizată de stat a Chinei” reprezintă o amenințare la adresa UE.

Uniunea Europeană, care a realizat anul trecut schimburi comerciale cu China în valoare de 739 de miliarde de euro, a fost împărțită cu privire la oportunitatea de a merge mai departe cu taxele suplimentare, detaliu important relevat și de votul de astăzi.

Totuși, Comisia a afirmat în repetate rânduri că orice alternativă la taxe trebuie să îndeplinească cerințe stricte, inclusiv alinierea la normele Organizației Mondiale a Comerțului, abordarea impactului subvențiilor chineze și capacitatea de a fi monitorizată de UE în ceea ce privește conformitatea.

Noile taxe se vor adăuga celor vamale, deja existente, de 10%.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

B13 – O noutate la GMOTO

B13 – O noutate la GMOTO. Indiferent de anotimp, merită să ai grijă de curățenia și starea mecanică a motocicletei tale. Vara,

Scroll to Top