TEST CLASA MEDIE. De mult nu au mai fost atâtea noutăți în clasa medie premium ca în 2015. Jaguar a lansat noul XE, Audi a venit cu a patra generație A4, iar BMW a îmbunătățit Seria 3. Vă prezentăm prima comparație cu cele trei modele. Foto: Bogdan Paraschiv
Niciodată nu a fost mai mare emulație în segmentul clasei medii premium mai ales că această avalanșă de noutăți se produce exact în momentul în care segmentul SUV-urilor se află în plină expansiune. Actuala generație BMW Seria 3 (F30) s-a lansat în 2011 și a fost îmbunătățită în primăvara lui 2015, Jaguar XE este disponibil la vânzare din primăvara lui 2015, iar Audi A4 a debutat în toamna lui 2015. Doar Mercedes Clasa C este mai vechi, de la începutul lui 2014, și, din păcate, nu a fost disponibil pentru acest test. Paradoxal, la BMW, nu vreun SUV, ci Seria 3 este cel mai vândut model, iar A4 se bate cu A3 pentru titlul de cel mai vândut Audi. Jaguar revine în acest segment cu un model complet nou și fără compromisuri care face uitată complet cariera nereușită a lui X-Type, în fapt o fostă generație Ford Mondeo camuflată în haine Jaguar. Să vedem în cele ce
urmează care este cea mai bună limuzină premium. Facem precizarea că Audi a fost prezent în test în versiunea cu transmisie manuală cu 6 trepte, rivalii săi având cutie automată cu 8 trepte (există și la Audi opțiunea pentru cutia S-Tronic automată cu 7 trepte și dublu ambreiaj).
Caroserie și interior
Audi este mai lung cu 6 cm decât Jaguar și cu aproape 10 cm față de BMW Seria 3, însă ampatamentele sunt comparabile. Deși la proba de ședere spațiul la genunchi din Jaguar pare mai mic, măsurătorile evidențiază valori aproape egale pentru toate cele trei modelele, atât la genunchi, cât și în ceea ce privește lățimea interioară. În schimb, înălțimea interioară în Jaguar este mai mică în spate cu 4 cm decât la rivalii germani și persoanele înalte de 1,80 metri și peste ating plafonul cu capul.
Aceeași situație este și în față, unde oferta de spațiu este comparabilă cu excepția înălțimii interioare mai mică din nou în Jaguar cu 3 cm. Și în privința portbagajului Jaguar are 25 de litri mai puțin decât rivalii germani, care oferă același volum, de 480 litri. Dincolo de volum, aici contează și cât de practic este portbagajul. La acest capitol, un rol important îl are și tracțiunea pe față la Audi și pe spate la BMW și Jaguar. Portbagajul lui Audi are o formă perfect regulată și o podea perfect plană fiind cel mai practic dintre toate. La BMW și Jaguar podeaua urcă ușor spre înainte și există două praguri laterale, mai pronunțate la Jaguar. Atât Jaguar cât și BMW oferă posibilitatea rabaterii banchetei spate de la două manete din portbagaj, în timp ce Audi dispune de două cârlige pentru agățat plase de bagaje. Prin rabaterea banchetei, la Jaguar se crează și un prag nepractic și XE are și deschiderea cea mai mică spre interior când se rabate bancheta fracționabilă. Jaguar este singurul la care se plătește extra pentru bancheta fracționabilă 40/20/40%.
Este destul de greu să comparăm scaunele între ele pentru că BMW avea scaunele standard (scaunele sport sunt opționale, 560 euro, sau incluse în echiparea M Sport), care oferă susținere laterală insuficientă, Audi era echipat cu scaunele sport care sunt excelent configurate (standard în echiparea Sport), iar Jaguar are incluse în pachetul R-Sport scaune sport (opțional cu reglaj electric pe 10 direcții prezent pe mașina de test). Cert este că în toate trei modelele se stă foarte jos și plajele de reglaj ale volanului și scaunului sunt foarte largi, astfel că aproape oricine își poate găsi o poziție optimă de condus.
Jaguar a făcut progrese enorme la ergonomie față de fostele generații de modele și ne referim în special la fostul XF. Noua centrală de comandă cu touchscreen de 8 inch încastrat în bord este mai intuitivă și comenzile sunt mai logice. În sfârșit, blocul climatizării este separat complet de sistemul audio. Însă mai sunt lucruri de îmbunătățit din cel puțin două motive. Schimbarea direcțiilor de la climatizare și încălzirea scaunelor se activează din două butoane clasice, dar reglajul efectiv se face doar de pe ecranul tactil. Iar introducerea literelor pentru o destinație de navigație este infinit mai facilă cu ajutorul unui buton rotativ plasat la îndemână pe tunelul median lângă schimbător cum este cazul la iDrive de la BMW sau MMI de la Audi decât să te intinzi să apeși litere pe ecranul tactil de la Jaguar, care este plasat și mai jos decât cele ale rivalilor. Sistemul MMI Navigation de la Audi (1.750 euro) dispune de ecran de 7 inch și navigație pe SD card (există și unul de 8,3 inch cu MMI Touch și control vocal care înțelege anumite propoziții întregi sub formă de comenzi pentru telefon sau navigație). O veste bună pentru cei ce optează pentru cutia manuală la Audi: butonul rotativ al centralei MMI este mai bine plasat, în spatele schimbătorului, mai aproape de șofer și nu în fața lui ca în cazul versiunilor automate. La rândul său, și BMW a introdus un sistem de navigație mai ieftin, numit Business (1.619 euro) cu ecran de 6,5 inch și fără touchpad, care este mai ieftin, dar la fel de rapid ca și sistemul de top Professional însă nu are toate facilitățile acestuia.
Dinamică și confort
În mapa de presă Audi și Jaguar se întrec în procentele de aluminiu pe care le înglobează noile platforme. Audi declară că noul Audi A4 este mai ușor cu până la 120 kg, în timp ce Jaguar spune că XE are cel mai mare procent de aluminiu din clasa medie premium, de 75% din care 70% de înaltă rezistență. Din analiza datelor oficiale comparative, Jaguar este cel mai greu cu 1.565 kg și Audi cel mai ușor. Dacă luăm însă în calcul versiunea comparabilă cu modelele din test de la Audi, 2.0 TDI/190 CP cu cutie S-Tronic, aceasta are 1.555 kg și astfel, la transmisii comparabile, BMW este cel mai ușor. Toate cele trei modelele pot fi configurate cu trenuri de rulare adaptive. La BMW și Jaguar (pachetul R-Sport) reglajul adaptiv al direcției, cutiei și motorului sunt standard, în timp ce la Audi se plătește extra 237 euro. La Audi și BMW se poate comanda chiar și suspensie adaptivă (disponibilă la Jaguar doar la versiunea de top S). Cu suspensia adaptivă M Sport mai coborâtă cu 10 mm decât cea de la la modelul standard și cu jante de 16 inch încălțate cu pneuri cu talon mai înalt de 60, BMW este cel mai confortabil mai ales dacă se comută suspensia pe modul Comfort. Cu suspensia standard, Audi oferă un confort foarte bun pe denivelările lungi și doar la trecerea peste denivelările scurte amortizarea este puțin mai dură. În schimb, jantele de 19 inch de la Jaguar ruinează confortul pe drumuri cariate. Privind partea plină a paharului, pentru o suspensie sport și jante de 19 inch încălțate cu pneuri cu talon mic de 40, Jaguar oferă un confort acceptabil. Probabil că dacă se optează pentru jante de 17 inch, situația se va schimba radical mai ales la trecerea peste denivelări scurte și șine de tramvai.
Teoretic, transmisia spate oferă cea mai mare plăcere în conducere și de aceea, Jaguar și BMW par favorizate la prima vedere. Însă Audi a venit cu o nouă platformă care include o nouă punte față cu cinci brațe mai ușoară, console față mai scurte și o nouă distribuție a maselor. Și asta nu este tot. Bomboana de pe tort la noul A4 este noul ESP Sport care face în principiu ce face DTC-ul de la BMW. Cu ESP-ul cuplat, Audi este destul de lent pentru că ESP-ul intră prematur în funcție și taie orice avânt. Dacă se cuplează pe ESP Sport, vitezele de trecere prin viraje cresc, ESP-ul intervine mai târziu și reacția subviratoare nu mai este atât de evidentă. La limită, chiar și puntea spate glisează ușor în limite controlabile. BMW rămâne cel mai incisiv și mai incitant. Cu DSC On rămâne subvirator și nici nu ai zice că ești la volanul unei mașini cu transmisie spate. Dacă se comută DTC-ul (un DSC sportiv ca ESP sport la Audi), BMW devine o mașinărie de condus de primă clasă, iar spatele glisează controlat atunci când este provocat. La condus, Jaguar se simte foarte ușor, distribuția maselor apropiată de cea de la BMW (52/48%) ajută mult dinamica, iar efectul subvirator apare destul de târziu datorită sistemului Torque vectoring. Însă sistemul ESP reacționează mai brutal și nu așa de progresiv ca la BMW, de exemplu, în unele situații. Față de rivali, Jaguar dispune de un sistem inteligent de îmbunătățire a tracțiunii pe suprafețe aluncecoase numit All Surface Progress Control care funcționează între 3,6 și 30 km/h și este foarte eficient mai ales iarna, dar și pe macadam.
Toate cele trei modelele au sub capote motoare diesel de 2 litri moderne, cu turbo cu geometrie variabilă, injecție directă și arbori de contraechilibrare. Audi și BMW au 10 CP mai mult dar Jaguar dispune de un cuplu suplimentar de 30 Nm, care nu face însă diferența în privința dinamicii. Audi și BMW au accelerații mai rapide dar reprizele sunt comparabile. În schimb, BMW este cel mai economic, cu un consum măsurat de colegii de la Quattroruote de numai 6,0 l/100 km, urmat de Audi cu 6,3 l/100 km și Jaguar cu 6,7 l/100 km. Cu arbori de echilibrare și o insonorizare bună, toate trei modelele oferă un nivel redus de zgomot însă Audi este cel mai silențios, nivelul de zgomot la 50 km/h fiind mai redus cu 3 dBA decât la rivalii din test. Deși Jaguar și BMW au transmisie spate și la condus par cele mai sportive, Audi A4 a obținut cel mai bun timp pe circuitul de la Vairano, cei doi rivali clasându-se foarte aproape la doar 3 zecimi de secundă în spate.
Costuri
La prima vedere BMW pare un chilipir și asta pentru că în tabel apare versiunea de bază din test în timp ce rivalii au venit cu echipări sport mai scumpe. Și la BMW dacă se optează pentru echiparea M Sport (5.340 euro) prețul se aliniază cu concurența. Trebuie să remarcăm că noul Audi A4 are standard faruri bi-xenon, climă pe 3 zone și mai multe sisteme de asistență în ofertă. Jaguar este puțin mai ieftin decât Audi, dar nu se pot comanda faruri cu LED și cele cu xenon sunt opționale, iar suspensia adaptivă nu e disponibilă la R-Sport, astfel că diferența se estompează. În schimb, Jaguar are cele mai bune condiții de garanție, de 5 ani sau 150.000 km, iar BMW oferă pachetul de revizii gratuite pentru 5 ani sau 100.000 km.
Concluzii
Audi A4 2.0 TDI
O mașină excelent construită, spațioasă și practică, înțesată de sisteme modernă de asistență. Noua platformă și ESP-ul sport îi conferă un comportament mai incisiv și mai sportiv.
BMW 320d Aut.
Rămâne în continuare o referință în materie de agilitate și cu suspensie adaptivă oferă un confort excelent. Interiorul este spațios și este cea mai economică mașină din test.
Jaguar XE 2.0 d
În calitate și prestații se ridică la înălțimea prestigioșilor rivali germani. Are un motor bun și un comportament incisiv dar interiorul și porthbagajul sunt puțin mai mici.
Verdict AutoExpert
Prin designul extrem de dezirabil, Jaguar este o prezență nouă și atractivă în segment. Noua platformă și noul motor Ingenium se ridică la înălțimea prestigioșilor rivali germani, care păstrează însă un ușor avantaj la performanțe dinamice și consum și oferă și un interior puțin mai spațios. Noul Audi A4 nu impresionează prin design ci prin calitatea de excepție și prin sistemele de asistență și dinamice high-tech. BMW rămâne în continuare cel mai agil și consumul redus combinat cu dinamica foarte bună confirmă reputația de motorist a lui BMW.DATE TEHNICE | Audi A4 | BMW 320d | Jaguar XE |
---|---|---|---|
Model | 2.0 TDI Sport S-Tronic | 320d Aut. | 2.0d 180 R-Sport Aut. |
Motor/nr.cilindri | L4, turbodiesel | L4, turbodiesel | L4, turbodiesel |
Cilindree (cmc) | 1968 | 1995 | 1999 |
Putere maximă/turație (CP/rpm) | 190/3.800-4.200 | 190/4.000 | 180/4.000 |
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm) | 400/1.750-3.000 | 400/1.750-2.500 | 430/1.750-2.500 |
Transmisie | față | spate | spate |
Cutie de viteze | 7 trepte, automată | 8 trepte, automată | 8 trepte, automată |
Tip anvelope | Dunlop Winter Sport 4D | Continental Winter Contact TS 830P | Pirelli Sotto Zero |
Dimensiuni anvelope | 225/50 R17 | 205/60 R16 | 225/40 R19 |
Sistem de frânare față/spate | discuri ventilate | discuri ventilate | discuri ventilate |
L/l/h (mm) | 4.726/1.842/1.427 | 4.633/1.811/1.429 | 4.672/1.850/1.416 |
Ampatament (mm) | 2820 | 2810 | 2835 |
Diametru de bracaj (mm) | 11,7 | 11,3 | 11,7 |
Masă la gol/sarcină utilă (kg) | 1555 | 1525 | 1565 |
Volum portbagaj (l) | 480 | 480 | 455 |
Accelerație 0-100 km/h (s) | 7,7 | 7,1 | 7,8 |
Viteză maximă (km/h) | 237 | 225 | 228 |
Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km) | 4,8/3,7/4,1 | 4,8/3,6/4,0 | nc/nc/4,2 |
Volum rezervor (l) | 40 | 57 | 56 |
Emisii CO2 (g/km) | 107 | 106 | 109 |
Preț de bază | 43.239 | 36.900 | 44.640 |