Test cu măsurători Volvo EX30 – Poartă-n casă

Test cu masuratori Volvo EX30 AutoExpert

Am fost primul român care a condus EX30, iar pentru asta, m-am dus după el la capătul Europei, acum mai bine de un an. De data asta, a venit el la mine, în varianta cu cea mai mare autonomie din gamă.
Text: Andrea Rapelli, Bogdan Grigorescu. Foto: Bogdan Paraschiv

Scutul și săgeata zeului Marte tronează între blocurile optice, la fel ca la celelalte modele Volvo. Dar cel mai mic reprezentant al gamei, EX30, diferă semnificativ de colegii săi electrici din Göteborg. Are sarcina de a introduce marca suedeză în era electrificării totale și face asta adoptând doar subansambluri dezvoltate exclusiv pentru EV-uri. Îl urmează rapid EX90, aflat la cealaltă extremă, „o dublă“ care le permite suedezilor să facă poartă-n casă, acoperind două noi segmente importante în drumul spre zero emisii.

Cât costă EX30?

Noi am pus mâna pe cea mai dezirabilă versiune a micului SUV, cea cu un singur motor și cu baterie mare, care oferă cea mai extinsă autonomie și care pornește de la 44.110 de euro. Dar versiunea noastră de top, Ultra, costă 50.760.

Micul suedez are un mare avantaj față de toți rivalii lui, putându-se încărca la stații de curent alternativ cu 22 kW, adică de două ori mai repede decât ceilalți. Astfel, poți alimenta în mai puțin de 4 ore, la preț mai mic, la stațiile de curent alternativ, care abundă în orașe, iar ăsta este un atu care poate schimba viața unui posesor de vehicul electric. Cu atât mai mult cu cât, la vehiculele din clasa mică, autonomia nu e remarcabilă.

Ce autonomie reală are?

În cazul EX30-ului nostru, pe autostradă consumă 32,3 kWh/100 km, echivalentul unei autonomii de 232 km. Sigur, în oraș și pe drum național situația este simțitor mai bună, cu consumuri de 20, respectiv 19,6 kWh/100 km, dar abaterea de la consumurile declarate este sesizabilă. E drept, în perioada vacanței în care am avut eu mașina la test, profitând de orașul liber și de temperatura ideală (12–16°C), EX30 a consumat 15 kWh/100 km, dar nu este mereu așa.

Pe drumurile din București, senzația e de mașină închegată, care nu produce zgomote indiferent de amplitudinea denivelărilor, însă suspensia din spate mai scutură pe cele transversale exagerat de înalte ale liniilor de tramvai, chiar dacă are o configurație rafinată, multilink cu cinci brațe. În rest, e silențioasă și excelent reglată.

Test cu masuratori Volvo EX30 AutoExpert

➡ Configurează aici un EX30! 💡

În mers, vizibilitatea este bună, cu excepția montantului stâng al parbrizului, care e înclinat și obstrucționează un pic câmpul vizual la bază. La manevre, camerele la 360° oferă o vizibilitate ireproșabilă, dar, dacă vrei să parchezi aproape de bordură, trebuie să intri în meniul multimedia pentru a înclina oglinda din dreapta, iar asta atrage claxoanele românilor grăbiți. Bine că are direcția ușoară la viteză mică, deci recuperezi aici timpul pierdut cu reglarea oglinzii.

Dacă ești un geek interesat de sisteme multimedia, află că al lui EX30 are grafică și rezoluție de top și un meniu foarte bine structurat, dar suplinește cu greu lipsa butoanelor fizice, pe care le regret. Are în spate un procesor Qualcomm Snapdragon care reacționează instantaneu la comenzi, poate fi actualizat online și se bazează pe servicii Google Maps, așa că știe toate stațiile de încărcare, iar când bateria ajunge la 20%, îți afișează automat cele mai apropiate puncte de alimentare. În plus, poți descărca pe el aplicații din magazinul Google Play, precum Waze și Spotify, ca să le rulezi independent de conexiunea cu telefonul.

Test cu masuratori Volvo EX30 AutoExpert

 

La drum întins, cei 272 CP îl împing cu forță pe micul suedez și permit depășiri pe care nu le credeai posibile, păstrând liniștea în mașină, datorită unei insonorizări remarcabile, abia pe autostradă zgomotele devenind sesizabile. La virajele abordate în forță, direcția reglată prea scurt (paradoxal!) și puntea din spate care derapează un pic induc o intrare rapidă în scenă a ESP-ului, dar nu avem ce reproșuri să-i aducem, acesta lucrând fin și punctual.

 

Verdict AutoExpert

Verdict Bogdan GrigorescuCompact, ideal pentru oraș, dar foarte puternic, stabil, incisiv, cu frâne excelente și cu o autonomie care-ți permite să-l scoți și la călătorii mai lungi, EX30 poate fi unica mașină din garaj, dacă nu ai o familie numeroasă. Singura problemă reală poate fi lipsa totală a butoanelor.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top