Test: cum crește consumul de carburant în funcție de diverși factori

Cum crește consumul de carburant în funcție de diverși factori autoexpert.ro

Te-ai întrebat vreodată cât de mult influențează diverși factori consumul de combustibil? Noi am făcut-o și am verificat diverse scenarii de conducere uzuale, pe autostradă. Iar când n-am putut s-o facem, au verificat specialiștii pentru noi. Deci: cum crește consumul de carburant în funcție de aerodinamică, anvelope, climatizare și greutate? Foto: Bogdan Paraschiv

O mulțime de factori, de la temperatura exterioară la stilul de conducere, de la greutatea autoturismului la aerodinamica sa, influențează consumul de combustibil. Toată lumea știe teoria, așa că nu mai insistăm asupra ei. În schimb, am profitat de prezența la redacție a modelului Kia Ceed cu noul motor 1.5 T-GDi și am ieșit pe autostradă, pentru a testa influența diverșilor factori asupra economiei de benzină.

Cum crește consumul de carburant în funcție de diverși factori autoexpert.ro

Am ales autostrada, pentru că doar acolo am avut control deplin asupra tuturor factorilor. Pentru fiecare scenariu în parte, am efectuat două măsurători, dus-întors, pe fix același tronson de drum, eliminând astfel influența vântului și a înclinării șoselei. În oraș, traficul fluctuează continuu, deci măsurătorile ar fi fost irelevante. Ceea ce nu am putut măsura noi au făcut-o alții, în diferite studii, pe care le cităm mai jos, în dreptul rezultatelor obținute.

Să începem: cum crește consumul de carburant în funcție de…

Am pornit de la consumul mașinii în condiții normale. Astfel, la gol, cu pilotul automat setat la 130 km/h și temperatura exterioară de 5°, Kia Ceed a consumat 6,7 l/100 km, la aproape 3000 rpm, în treapta a șasea.

…aerodinamică

Pe autostradă, cea mai mare influență asupra consumului o are aerodinamica. Cel mai simplu e să scazi viteza: dacă la 130 km/h, consumul este de 6,7 l/100 km, la 100 km/h acesta scade cu 1,9 l, la 4,8 l/100 km. Poți să forțezi nota și să mergi în spatele unui tir, dar la viteza de 90 km/h, cu care se deplasează acestea. Astfel, consumul scade la 3,9 l/100 km (păstrând o distanță sigură față de semiremorcă), față de 4,2 l/100 km la 90 km/h fără tren rutier în față.

➡ Iată consumul real pentru 20 de modele diesel 💡

Dacă obișnuiești să cari pe plafon un portbagaj gol și să mergi pe autostradă, așteaptă-te la un plus de 16,8%, dat de rezistența sa aerodinamică și de greutatea sa, de aproximativ 15 kg la gol (conform studiului ADAC din 2012). Adică, în cazul nostru, ar ajunge la 7,8 l/100 km.

Cum crește consumul de carburant în funcție de diverși factori autoexpert.ro

Apoi, am făcut sacrificul suprem: echipați cu căciulă și mănuși, am deschis toate geamurile la 130 km/h. Ne-a ieșit un consum de 7,6 l/100 km, mai mare cu 0,9 l, după câteva minute bune de tremurat și de suportat turbulențe. Studiul publicat de OEAMTC (Clubul Austriac de Automobilism) în 2012 arată că deschiderea unui geam este eficientă până la viteze de 90 km/h, după care e mai eficient să pornești aerul condiționat.

➡ Iată consumul real la 20 de mașini mici 💡

De asemenea, un studiu din 2014 al fundației omului de știință olandez Van Mensch, arată că plierea oglinzilor „la pachet“ cu scoaterea antenei și a ștergătoarelor reduce consumul cu 4% la viteze de autostradă, adică, în cazul nostru, cu 0,27 l/100 km. Deci, nu face asta, pentru că este și periculos și nici nu aduce avantaje reale.

…greutate

Cel mai simplu ne-a fost să facem două măsurători: cu fotograful și al său echipament, respectiv fără. Astfel, adăugând 100 kg, consumul la 130 km/h a crescut de la 6,7 la 6,9 l/100 km.

Cum crește consumul de carburant în funcție de diverși factori autoexpert.ro

…presiunea din anvelope

Kia recomandă o presiune de 2,2 bari pentru anvelopele lui Ceed. Am scăzut-o la 1,4 bari în toate anvelopele. Apoi, de dragul științei, am pornit pe autostradă în căutarea adevărului. Consumul s-a stabilizat la 7,1 l/100 km. Dar, mai presus de asta, stabilitatea pe trasă a scăzut enorm.  Am fost obligat să fac des corecturi din volan pentru a menține traiectoria rectilinie. Și zgomotul la rulare a crescut în consecință, semn al uzării accentuate a anvelopelor.

Cum crește consumul de carburant în funcție de diverși factori autoexpert.ro

…sistemul de climatizare

În sfârșit, am lăsat temperatura neschimbată, la 22°C, dar am pornit climatizarea pe Auto. Compresorul aerului condiționat a stat tot timpul cuplat, conform ledului aprins pe consola centrală, iar cosnumul a crescut de la 6,7 la 7 l/100 km.

Verdict AutoExpert

Verdict Bogdan GrigorescuÎnainte să pornești la drum, verifică presiunea în anvelope și cântărește serios dacă merită să cari un portbagaj pe plafon. De asemenea, dacă nu te grăbești, las-o mai moale, că astfel poți economisi ceva bani.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top