Test Dacia Duster 2 4×4 (cu video)

Motorizările AdBlue pentru Dacia Duster intră în ofertele dealerilor. Iată prețurile

Trei dintre cele patru motorizări ale noii Dacia Duster pot fi combinate cu tracţiune integrală. Prezentăm primele impresii despre versiunea 4×4 echipată cu motorul turbodiesel de 1,5 litri şi 110 CP, cutie manuală cu 6 trepte şi echipare de top Prestige. Test Dacia Duster 2 4×4.

Dacia Duster este un caz special printre SUV-urile de clasă mică. În România, 80% dintre clienţi au optat pentru o versiune 4×4, fiind singurul SUV din acest segment comandat într-o proporţie atât de mare cu tracţiune integrală.

Dacia Duster 4x4 test drive (2)
De aceea, la lansarea internaţională din Grecia, Dacia a organizat un test drive într-o carieră de marmură pentru a demonstra calităţile de căţărător ale noii generaţii Duster.
Noul Duster este şi mai bine pregătit pentru off-road decât fosta generaţie.
– Garda la sol s-a păstrat la o valoare foarte bună, de 210 mm.
– Unghiurile de trecere au valori foarte bune: 30 grade unghi de atac, 33 grade unghi de ieşire şi 21 grade unghi ventral.
. – A apărut în premieră sistemul de asistare la coborârea pantelor. Nu se poate regla viteza de coborâre într-o anumită marjă. Viteza de coborâre este de circa 5-6 km/h.
– A apărut tot în premieră busolă şi clinometru pentru înclinarea transversală şi longitudinală, ulktimul fiind foarte util în off-road.

Dacia Duster 4x4 test drive (9)
– A apărut sistemul de camere multi-view care încorporează patru camere (una în faţă, una în spate şi câte una pe lateral amplasată în oglinzi pentru o vedere directă asupra roţilor faţă). Sistemul de camere este activat automat când se cuplează marşarierul sau manual apăsând butonul MVC. Camerele funcţionează până la 20 km/h, peste această viteză decuplându-se automat.
Sistemul de camere este util atât la parcare cât şi în off-road unde poţi vedea întotdeauna pe unde calcă roţile.


– Nu în cele din urmă sistemul 4×4 este unul din puţinele din acest segment care oferă şi posibilitatea de blocare a transmisiei în raport fix 50-50%. Acesta comută între 2wd, Auto şi 4wd Lock.

  • Unghiuri de trecere foarte bune
  • Sistem de camere foarte eficient
  • Clinometru util
  • Tracţiune foarte bună cu posibilitate de blocare a transmisiei
  • Nu se poate regla viteza de coborâre la Hill descent control
  • Cursă a suspensiei relativ mică pentru off-road

Versiunea 4×4 aduce în plus puntea independentă pe spate. Pe scurtele secţiuni rapide din interiorul carierei de marmură de la Dyonisos de lângă Atena, unde s-a desfăşurat testul, puntea spate independentă îmbunătăteşte semnificativ dinamica în viraje oferind o mai bună aderenţă a punţii spate. De aceea, merită plătită diferenţa de 1.600 euro pentru tracţiunea integrală (vezi aici lista completă de preţuri a noii Dacia Duster). Nu neapărat numai pentru aptitudini off-road ci pentru o mai bună dinamică şi pe şosea şi pentru creşterea rezervelor trenului de rulare. Nu în cele din urmă puntea spate independentă aduce şi un plus de confort.
În plus, la versiunile 4×4 se poate decupla sistemul ESP, care ajută în off-road, şi care nu se poate face la versiunile 4×2.

Dacia Duster 4x4 test drive (3)
Noi am condus versiunea diesel 4×4 dar tracţiunea integrală se poate comanda  şi la motoarele pe benzină aspirat de 1,6 litri şi turbo de 1,2 litri. Din păcate din lipsa spaţiului nu se poate combina tracţiunea integrală cu excelenta cutie EDC cu dublu ambreiaj, disponibilă exclusiv la versiunea diesel cu tracţiune faţă.
Dieselul de 1,5 litri este economic şi bine insonorizat însă nu este la fel de rapid ca motorul turbo pe benzină în ciuda unui cuplu maxim superior cu 55 Nm obţinut cu 550 rpm mai jos. Inclusiv 1 km cu start de pe loc este parcurs de motorul turbo pe benzină cu 1,8 secunde mai repede.
Nu dieselul este leneş, ci motorul pe benzină este foarte vioi.

În off-road trebuie să remarcăm şi rigiditatea foarte bună a caroseriei, care a fost ranforsată suplimentar la noua generaţie. În off-road, noul Duster se simte foarte robust şi îi aruncă mănuşa lui Suzuki Vitara, SUV-ul de clasă mică cel mai aproape din punct de vedere al caracterului cu Duster.
Singura critică în off-road este cursa suspensiei relativ mică pentru un SUV care vrea să se bată cu cei mai buni în off-road. Însă până la urmă trebuia făcut un compromis între un SUV şi un off-roader.

Dacia Duster 2018 (5)

Verdict AutoExpert

Noul Duster este mai off-road ca niciodată. Nu este doar un SUV confortabil mai ales în versiunea 4×4 ci şi unul foarte capabil în off-road aducându-ne aminte de aptitudinile legendare ale dispărutului Aro 10 dar putându-se lua la trântă şi cu Jeep Renegade.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top