Test drive Dacia Duster pick-up (video și 80 fotografii): mai rigid și mai robust decât Duster

test dacia Duster pick-up pe sosea

A doua generație a lui Dacia Duster pick-up are șanse mai mari de industrializare decât prima. După depășirea multor obstacole, mașina este aproape de a intra în producție de serie la Romturingia și se va vinde și prin rețeaua de dealeri Dacia.

Foto și filmare: Adrian Cobzașu

Explozia SUV-urilor a adus după sine o emulație și în segmentul pick-up ale căror vânzări au început să crească datorită faptului că pe lângă clienții unor companii de utilități sau forestiere au apărut și clienți persoane fizice care caută un pick-up pe post de mașină de aventură și de călătorii.

Numai că toate aceste pick-up-uri încep de la prețuri de peste 27.000 euro nemaiexistând versiuni ieftine cu cabină simplă. Exact aici poate fi locul lui Dacia Duster pick-up: un pick-up accesibil, cu cabină simplă și tracțiune integrală (Duster 1.5 dCi 4×4 Essential/Prestige costă între 16.700 și 19.400 euro).

test dacia Duster pick-up pe sosea

Dacia Duster Pick-up realizată de Romturingia

În acest context, șansele celei de-a doua generații Dacia Duster Pick-up sunt mult mai mari. Ca și la prima generație Duster pick-up, dezvoltarea acestei versiuni a fost realizată de carosierul Romturingia din Câmpulung, condusă de inginerul Ion Stelian, fostul șef al montajului general de la uzinele Aro.

Deși Romturingia nu comentează pe marginea subiectului și oficialii Dacia au evitat să își anunțe intențiile,  cooperarea Dacia-Romturingia a trecut la un nou nivel și sunt șanse mari, în opinia noastră, ca acest model să fie produs într-o cadență mult mai mare decât prima.

Noi am condus a doua generație Duster pick-up care vine ca și prima generație în aceeași configurație, cu cabină simplă, motor turbodiesel de 1,5 litri/115 CP, acum cu AdBlue și tracțiune integrală. Dar înainte de primele impresii de condus, să vedem cum este construit noul pick-up.

Ion Stelian, directorul general al lui Romturingia, ne-a declarat că au avut o colaborare foarte bună în privința designului cu Jean Phillipe Salar, directorul de design al lui Renault pentru Europa Centrală.

Rigidizare suplimentară față de Duster, benă ranforsată

Față de Duster, la pick-up a fost decupată partea din spate de după montantul central. S-a păstrat astfel și traversa de rigidizare dintre montanții centrali ai mașinii și s-a montat peretele despărțitor cu luneta pe care este inscripționat numele Duster.

La exterior, elementul de caroserie care pleacă de la montantul central până în spate la stopuri a fost realizat din material compozit fiind foarte ușor. Sub acesta a fost păstrată toată structura caroseriei și Romturingia a găsit o soluție inteligentă de rigidizare a caroseriei.

Între montantul central și cel spate a fost montată o structură metalică care are rolul de a rigidiza zona din spate a mașinii și care era necesară după înlăturarea acoperișului. O altă rigidizare suplimentară s-a realizat sub podeaua benei pentru a putea încărca obiecte grele fără riscuri. O structură fagure ușoară din oțel, din două părți, una centrală și una mai în spate spre roata de rezervă, conferă o rigiditate foarte bună podelei benei.

Cu toate aceste elemente de rigidizare suplimentare, Duster pick-up este mai ușor cu câteva zeci de kilograme decât Duster pentru că nu mai există partea din spate a acoperișului, ușile și bancheta spate. Și panourile benei realizate din materiale compozite și fixate cu adezivi structurali, sunt mult mai ușoare ușoare și au un design plăcut.

Este vorba de panourile laterale ale benei, cel de pe podeaua benei și cel de la oblon. Oblonul benei este o piesă nouă realizată de Romturingia din materiale compozite și o structură metalică, dar păstrând designul exterior al hayonului vehiculului inițial. Aceasta nouă piesă permite deschiderea la 90 grade a oblonului fără a atinge bara de protecție spate care a fost preluată integral de la vehiculul de bază. De asemenea, oblonul include în partea superioară a treia lampă stop. Când este deschis, oblonul poate susține static circa 80 kg fără probleme.

Panourile interioare ale benei și oblonului se îmbină la partea superioară a benei cu elementele de caroserie prin elemente de protecție solide tot din poliuretan și cu un design foarte plăcut.

test dacia Duster pick-up

O altă idee interesantă este lampa din peretele despărțitor de deasupra lunetei care luminează perfect spațiul benei. În benă există două șine cu 4 inele de ancorare și specialiștii din Romturingia au în plan și oferirea ca opțional a unei platforme culisante care să iasă în afara caroseriei circa 1 metru.

Ca și la vechea generație, bena are o lungime de 1.700 mm în timp ce înălțimea benei este de 530 mm. Lățimea minimă în dreptul pasajelor roților este de 980 mm, lățimea maximă fiind de 1.390 mm.
Romturingia are deja în vedere dezvoltarea unor versiuni cu bena închisă cu hard top, cu o suprastructură înaltă și realizarea unei închideri tip jaluzea.

Interiorul este identic cu al lui Duster, versiunea testată de noi având echiparea de top Prestige, dar există o singură mică deosebire. În spatele scaunelor au apărut două mici compartimente de depozitare, foarte utile.
Și acum la condus. Am avut la dispoziție două exemplare: unul cu anvelope MT cu care ne-am avântat pe muntele Mateiaș, lângă Câmpulung, și unul cu anvelope standard cu care se va livra mașina.

Rigiditatea caroseriei este superioară lui Duster

În teren accidentat, rigiditatea caroseriei este excepțională și nu se aud niciun fel de zgomote, iar balamalele oblonului sunt de foarte bună calitate astfel că și în condiții de condus extrem pe macadam cu pietre, oblonul nu produce zgomote neplăcute.

De asemenea, la condus cu bena goală, spatele este foarte neutru și nu are tendința de a derapa ca la unele pick-up-uri atunci când nu sunt încărcate. Sarcina utilă este aceeași de la Duster, de 450 kg, dar Ion Stelian ne-a declarat că teoretic, bena ar putea suporta fără probleme și sarcini mai mari.

La fel ca și la Duster, sistemul ESP poate fi decuplat, un aspect important atunci când te avânți pe pante acoperite cu noroi.

Motorul turbodiesel de 1,5 litri oferă performanțe bune pentru un pick-up ușor, iar tracțiunea integrală nepermanentă cu posibilitate de blocare a transmisiei se potrivește ca o mănușă pentru un pick-up. Deși nici Romturingia și nici Automobile Dacia nu avansează nicio cifră privind producția,  3.000 unități pot fi produse fără complicații prea mari de Romturingia. Dacă va exista cerere mai mare, carosierul din Câmpulung și-a extins deja spațiul de producție cu o nouă hală fiind pregătit și pentru o producție mai mare.
. Având în vedere moda SUV-urilor și renașterea pick-up-ului, o cerere de 10.000 unități anual nu ar imposibilă.

În final avem și un mesaj pentru Dacia: produceți Duster pick-up în serie!!!

 

 

 

Dacia Duster PICK UP 8

Verdict| Realizat în parteneriat între Dacia și Romturingia, Duster Pick-up este rezultatul unei frumoase colaborări. Romturingia are maturitatea necesară de a produce acest model într-o cadență rezonabilă și este recomandată și de soluțiile tehnice inteligente pe care le-a ales. În plus, Duster pick-up arată superb, ca o mașină gata pregătită de aventură. Dar poate fi pregătită la nevoie să servească și pe micul întreprinzător.

 

  • Design superb
  • Ținută de drum foarte bună și la gol
  • Rigiditate foarte bună a caroseriei
  • Tracțiune integrală
  • Podea ranforsată suplimentar
  • Doar cabină simplă
  • Sarcină utilă 450 kg
DATE TEHNICE Dacia
Model Duster Pick-up 1.5 dCi 4x4
Motor/nr.cilindriL4, turbodiesel
Cilindree (cmc)1.461
Putere maximă/turație (CP/rpm)115/4.000
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm)260/1.750
Transmisieintegrală nepermanentă
Cutie de vitezemanuală, 6 trepte
L/l/h (mm)4.341/1.804/1.682
Ampatament (mm)2.676
Unghi de atac/ventral/ieșire (grade)30/21/33
Masă la gol (kg)nc
Dimensiuni benă L/l/h (mm)1.700/980-1.390/530
Accelerație 0-100 km/h (s)nc
Viteză maximă (km/h)nc
Consum urban/extr./mixt (l/100 km)nc
Preț (euro cu TVA)nc

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top