Test drive Dacia Logan TCe 90 CVT

Test drive Dacia Logan 3 autoexpert.ro

Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri. Am condus prina dată noua generație Dacia Logan, simbolul industriei auto românești, fix în data de 24 ianuarie 2021, de ziua Unirii Principatelor Române. Acum, după încă niște ture ”răsfirate” pe câteva luni, îți povestesc cum simt eu mașina asta. Frumos ar fi să scriu numai de bine și, în general, trebuie să recunosc că nici nu trebuie să fac eforturi ca s-o laud. Și totuși, este noua Dacia Logan TCe perfecțiunea întruchipată? Foto: Bogdan Paraschiv

Ce face Dacia nu are egal în industria auto. „Atâta mașină“ pe euro plătit nu mai găsești în altă parte. Era un model pentru pragmaticii care cheltuiesc „cu cap“, dar, odată cu a treia generație, și-a schimbat puțin orientarea. A devenit o mașină pentru pretențioșii care nu se sfiesc să umble cu emblema Dacia pe capotă.

Am fost printre primii din România care au plimbat-o prin oraș și pe la țară. Am întors capete mai ceva decât dacă aș fi condus un Bentley. Am analizat fiecare centimetru, fiecare rotație pe minut, fiecare decibel. Iar acum, sunt gata să dau în vileag tot ce vrea, știe și poate noul Logan.

Test drive Dacia Logan 3 autoexpert.ro

Versiunea TCe cu transmisie CVT

N-o să povestesc cum arată, pentru că asta vezi cu ochii tăi. O să-ți spun cum se simte. Eu m-am jucat cu versiunea Logan TCe 90 CVT. Este, probabil, cea mai bună combinație motor–cutie pentru oraș. Cu două clase peste fosta transmisie robotizată Easy-R, CVT-ul merge fără șocuri și trage liniar. E drept, dacă nu-i cunoști principiul de funcționare, ai nevoie de puțin timp pentru a înțelege de ce, când accelerezi, turația stă la 2000 rpm, iar viteza crește liniar. Dar o să te obișnuiești și o să-ți placă senzația liniară, aproape lipsită de șocuri.

Test drive Dacia Logan 3 autoexpert.ro

➡ Iată sistemul multimedia dedicat lui Logan generațiile 1 și 2! 💡

Mai trebuie să te obișnuiești cu consumul lui Logan TCe, pentru că mie mi-a urcat constant spre 10 l/100 km. Ce-i drept, aș fi putut să folosesc butonul Eco, care nu anesteziază prea mult Loganul. Nici rulajul de 50 km cu care am preluat mașina nu l-a ajutat, pentru că sigur a atârnat în defavoarea consumului. De aceea, în timp și cu modul Eco cuplat, sigur vei obține valori mai bune.

Entuziasmant a fost că, la 5°C, sistemul de climatizare de pe Logan TCe începe să sufle cald după 3 minute, deci voleții activi ai radiatorului au efect sesizabil imediat. La fel de entuziasmant, suspensia este foarte echilibrată. Reglată la fel ca la Sandero, pe Logan profită de ampatamentul mai mare și, drept urmare, scutură mai puțin. Însă clar nu e la fel de moale și nu are cursa la fel de lungă ca la Stepway. Are, totuși, un minus, și anume că, la trecerea peste limitatoarele de viteză, simți des amortizoarele punții față ajungând la capătul cursei. De fapt, le auzi. Iar în București, unde găsești bumpere peste tot, soluția e să mergi mai încet decât ai vrea.

Test drive Dacia Logan 3 autoexpert.ro

Vizibilitatea

Vizibilitatea? Bună, ca la frații ei, mai puțin spre spate, unde este obstrucționată de stopul central masiv și de linia înaltă a portbagajului. Practic, sunt momente în care nu vezi în oglindă botul mașinilor din spate, ci doar parbrizul, pentru că înălțimea suprafeței vitrate în centru este de numai 12 cm (și crește la 25 cm în zonele cele mai ofertante), iar tetierele verticale de pe banchetă fură puțin din vizibilitate. Pentru comparație, luneta fostei generații are o înălțime de 29 cm. Bine că oglinzile laterale sunt mari și, în plus, te poți baza pe senzorii de parcare și pe camera de marșarier.

➡ Aceasta este Lada Niva Show! 💡

Sigur, niciunul dintre impedimentele de mai sus nu te afectează pe drum național și pe autostradă. Dimpotrivă, pot afirma apăsat că, la ieșirea din localitate, Logan e cel mai plăcut dintre cei trei frați. Este evident mai stabil decât Stepway, datorită suspensiei mai tari, și, subiectiv, pare că direcția e mai puțin servoasistată la viteze mari, iar ampatamentul cu 4,5 cm mai mare decât al lui Sandero îl fac mai docil la manevrele de schimbare a direcției, unde puntea spate urmărește mai natural roțile directoare. Este cu mult peste ce te-ai aștepta să găsești la Logan.

Test drive Dacia Logan 3 autoexpert.ro

Pe viraje, se comportă natural, echilibrat, direcția e exactă, ruliul, moderat. Iar la viteze de autostradă, zgomotul este clar sub al precedentei generații, fără însă a se constitui într-o referință a segmentului. Unul dintre factorii responsabili e chiar cutia CVT, care, la 130 km/h, ține turația la numai 2500 rpm. Consumul, cu pilotul automat activat, s-a stabilizat la 7,8 l/100 km, dar – repet – mașina e nou-nouță. Iar dacă reduci tempoul până spre 100 km/h, scazi și consumul la 6 l/100 km.

Dacia Logan TCe – mici neajunsuri

Ca de obicei, am prins și o zi cu ploaie. De fapt, nici nu mai trebuie să consulți prognoza meteo – vezi când are test Auto Expert și ia-ți umbrela cu tine! Dincolo de glumă, asfaltul ud, cu pietriș mioritic care-ți ciobește parbrizul și cu pelicule fine de noroi mi-a dezvăluit două aspecte perfectibile. Pietrele aruncate de roți în pasajele din spate par că lovesc în tablă…O senzație nu tocmai dătătoare de încredere. Iar pe lângă ușile din spate pătrunde apă pe pasaje (desigur, fără a trece de chedere), deci trebuie să intri cu grijă pe banchetă, ca să nu te murdărești. A, și să apleci capul, pentru că Logan are acum o siluetă de sedan-coupé.

Test drive Dacia Logan 3 autoexpert.ro

Sigur, sunt mici neajunsuri pe care le găsești și la mașini cu pretenții. Dar nu știrbesc cu nimic valoarea lui Logan. Mai ales că principalul motiv pentru care este cumpărat e spațiul interior, iar acum, acesta a crescut. Și nu mă refer la cifrele oficiale, că doar nu sunt un credul care ia totul de-a gata. M-am înarmat cu o ruletă, am măsurat și am scris totul în caseta de mai jos.

➡ Test Dacia Sandero și Sandero Stepway 💡

Pe scurt, noul Logan oferă mai mult spațiu la genunchi și, chiar dacă înălțimea interioară a scăzut ușor, scaunele și bancheta sunt mult mai confortabile și mai bine profilate decât la fosta generație. Unde mai pui că elementele de reglaj pentru spătarele scaunelor nu mai sunt două rotițe poziționate pe partea cu tunelul central, ca să-ți zgârii mâna când îți cauți poziția ideală la volan, ci sunt manete montate pe părțile exterioare. Nu elegant, ci normal, aș spune.

Portbagaj sedan autoexpert.ro

Și mai e și portbagajul. Peștera. Hăul. 528 l gata să înghită tot ce vor soția și fiicele să care în vacanță. Te provoc să-l umpli! Și, dacă tot accepți provocarea, o să simți că pragul de încărcare mai coborât cu 2 cm te va obosi mai puțin la ridicarea bagajelor. Este, poate, punctul forte al sedanului național.

Ar mai fi ceva de spus? Poate doar că faza scurtă LED este puternică și „mătură“ șoseaua mai ceva decât mătură un soț devotat aleea din fața casei într-o zi de sâmbătă. Este un mare plus pentru vizibilitate și – nota bene – e disponibilă standard. De fapt, raportat la fosta generație, noul Logan este un mare plus pe de-a-ntregul și aduce un progres literalmente uriaș.

Platforma CMF-B

Totul este nou. Logan schimbă fosta platformă B0, cu rădăcini în 2002, pe platforma CMF-B a lui Clio 2019. Aceasta este mult mai ușoară și asigură numai avantaje legate de aerodinamică, siguranță pasivă și zgomot la rulare. Utilizarea oțelurilor înalt aliate și a adezivilor structurali de mare rezistență crește rezistența la impact, iar podeaua plată reduce Cx-ul. Aceasta este proiectată să găzduiască bateriile sistemului hibrid E-TECH, pe care familia Dacia îl va primi, probabil, anul viitor. Este posibilă și echiparea cu sisteme de asistență ce permit conducerea autonomă de nivel 2.

Platforma CMF-B autoexpert.ro

Motorul turbo cu trei cilindri de pe Logan TCe a debutat pe Nissan Micra. Nu beneficiază de o tehnologie pretențioasă, având injecție indirectă și variator de fază numai pe admisie. Totuși, supapa turbocompresorului (wastegate) este controlată electric, iar galeria de evacuare e integrată în chiulasă. Alte particularități sunt blocul motor din aliaj ușor și acoperirea cilindrilor cu un strat subțire de fontă, finisat oglindă, pentru a reduce frecările interne.

 

Dimensiuni interioare

Am reglat scaunul pentru o poziție corectă la volan, am luat ruleta și am măsurat. Cu cât a crescut noua generație Logan față de precedenta? Vezi valorile pe care le-am obținut în desenele de mai jos. Cel mai mare progres este la spațiul pentru genunchi, care a crescut cu 3 cm.

Schemă dimensiuni interioare Logan autoexpert.ro

Deși „pe viu“ par mai mulți, bancheta noului model este cu 2 cm mai scurtă. Astfel, spațiul real dintre spătare e cu doar 3 cm mai mare. Lățimea interioară a rămas aproape neschimbată. Înălțimea interioară a scăzut cu 4 cm, din cauza plafonului plonjat ca la un sedan-coupé.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Mazda CX-30 AutoExpert

Test Mazda CX-30, model 2025

Mi-e greu să cred că un alt crossover compact aflat acum pe piață poate fi mai plăcut decât Mazda CX-30, mai ales