Test drive Lexus IS 300h 2013

Lexus IS 300h

Devine retorică întrebarea de ce nu ţi-ai cumpăra un IS care pare sculptat din anumite unghiuri, în condiţiile în care maşinile obişnuite se scumpesc inexplicabil.

Lexus IS 300h

 

Am avut întotdeauna o slăbiciune în IS. În primul rând pentru că este un Lexus şi astfel are acel grad de diferenţiere care îl scoate din comun. După nefericitul deznodământ Saab, marca japoneză devine cu atât mai interesantă. Nu mă inţelegeţi greşit, nu consider că au fost concurenţi direcţi. Este vorba doar de alternative şi principii care stau la baza eleborării unui model. Spre exemplu, Alfa Romeo a avut nevoie de foarte mult timp să înţeleagă că este necesar să producă o maşină care se conduce bine, nu doar arată spectaculos, şi care sa nu te lase în drum când ţi-e lumea mai dragă.

Lexus IS 300h

În al doilea rând IS era cel mai dinamic sedan al lor şi cel mai tineresc prin prisma desingnului. Ei bine, în sfârşit japonezii s-au hotărât să acapareze latura subiectivă a clienţilor şi au creat o mică operă de artă din acest model. Când îl privesc din spate şi văd stopurile prelungite pe aripi nu pot spune decât că pare sculptat. Îmi vin în minte toate clişeele legate de design de genul linii fluide, dinamic şi în fază statică, forma înaintea funcţiei. Nu cred că mai are rost să continuu enumerarea.

Lexus IS 300h

 

Cu picioarele pe pământ

_MG_8875

Inevitabil, ajungi la interior. Elementele comune cu modele Toyota au fost mereu punctul slab al interioarelor Lexus. Au fost! Nu te puteai lega de calitate ci numai de designul conservator. Ei bine, sunt suficiente detalii care mă fac să trec cu vederea faptul că habitaclul pare gândit pentru decanii de vârstă. Ca întotdeauna, calitatea este ireproşabilă. Găseşti la interior o tapiţerie care are o piele mai bună decât unele limuzine germane.
Consola centrală este mai simplă decât aş fi vrut eu, dar faptul că este înclinată îi oferă un plus estetic.
Nu îmi place interfaţa sistemului multimedia. Un fel de mouse care opune rezistenţă pentru a te ghida în navigarea prin meniu nu e cea mai bună soluţie. Iar ecranul amplasat deasupra consolei centrale pe un nivel separat are o rezoluţie ce ar fi impresionat cu siguranţă la jumatatea anilor 2000.

Lexus IS 300h
În schimb, bordul are o trăsatură ce compensează alte neajunsuri. Îţi pune la dispoziţie o varianta mai puţin stufoasă a meniului şi iţi poţi alege informaţiile pe care vrei să le vezi, incluzând aici şi meniul sistemului audio. Partea cea mai interesantă este felul în care ai acces la aceste scurtături ale meniului: cadranul ce domină bordul se dă la o parte fizic, culisând pentru a face vizibil un ecran mai mic. Iar atunci când stai pe loc şi este linişte în maşină poţi auzi motoraşul ce pune ansamblul în mişcare. Este o senzaţie comparabilă cu cea pe care o ai când citeşti acest articol ţinând revista în mână în loc să fii în faţa unui monitor.

Echilibru

Lexus IS 300h
Sunt momente în care mi-am dorit ca această maşină să aibă vreo 100 CP în plus. Este atât de bine construită încât iţi dă senzaţia că poate face faţă cu brio unor regimuri mult mai grele de exploatare.
Cu un raport de distribuţie a maselor aproape perfect, este o adevaratp plăcere să creşti un pic ritmul pe viraje. Trebuie din când în când să selectezi modul Sport pentru a îţi aduce aminte că, la nevoie, ai la dispoziţie suficientă putere. În oraş, această maşină are darul de a te calma într-un trafic agomerat. Începi să te obişnuieşti cu bâzâitul înfundat al motoarelor electrice ce îşi face simtiţă prezenţa în timpul plecărilor de pe loc. Devine plăcut dupa un timp.

Aspectul care trebuie apreciat la capitolul dinamic este funcţionarea fără sincope a transmisiei. Oprirea motorului termic în timpul mersului este imperceptibilă. Doar pornirea lui este semnalizată de sunetul specific.
Pentru că eficienţa hibridului trebuie confirmată în cifre, precizez faptul că în Bucureşti, consumul mediu a fost de 7,6 l, fără a încerca să dobor un record de consum.
De ce ar cumpara cineva IS dacă şi-ar permite? Printre altele, pentru că te face să inţelegi că luxul nu înseamnă opulenţă.

Date tehniceLexus IS 300h F-Sport
pret de baza56.900 euro cu TVA inclus
masa proprie/totala (kg)1.721
L/l/h (mm)4.665/1.810/1430
volum portbagaj (L)450
combustibilbenzina
cilindree (cmc)2.494
putere max. (kW(CP)/rpm)181/6.000
cuplu max. (Nm/rpm)300
cutie de viteze/trepteE-CVT
viteza maxima (km/h)200
sprint 0-100 km/h (s)8,4
consum urban/extra/mixt (L)4,9/4,9/4,9
norma poluare/emisii CO2 g/kmEuro 5/109

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top