Test drive Volkswagen Golf 2.0 TDI DSG Highline: Sus ștacheta!

Test Volkswagen Golf 2.0 TDI

Un Golf de care să te îndrăgostești? Nu. Un Golf pragmatic, capabil să-și consolideze poziția de lider în segmentului compactelor, prin tehnică și dotări? Categoric! Test cu versiunea facelift, propulsată de motorul 2.0 TDI 150 CP. Foto: Adrian Cobzașu

 

Titlul de bestseller european nu vine de la sine, iar VW știe asta. Pentru prima oară de la lansare, vânzările compactei din Wolfsburg au început să scadă: în 2016 au fost vândute cu 42.854 unități mai puțin decât în 2015, fapt care n-a periclitat poziția de lider a modelului. Totuși, regresul vânzărilor nu este o opțiune pentru VW, care a retușat discret legendarul model. Deși nu pare evident, remarc repede diferențele nu doar eu, ci și colegii din trafic care mă urmăresc cu privirile: semnătura luminoasă a luminilor de zi s-a schimbat, bara de protecție a fost restilizată, fapt evident mai ales în zona farurilor de ceață, iar stopurile cu tehnologie LED au o structură internă complexă și semnalizează de la interior spre exterior, precum unele modele Audi.

 

Test Volkswagen Golf 2.0 TDI
Da, lumea chiar privește cu interes noul Golf, iar dacă ar putea arunca un ochi și la interior, ar fi chiar și mai impresionată. Și asta, pentru că două display-uri uriașe, aflate în premieră în oferta compactei germane, străjuiesc bordul.  Primul – tabloul virtual de bord Active Info Display (575 euro), pe care-l cunoaștem de la Tiguan. L-am configurat în toate modurile, folosind cele patru săgeți de pe spița din dreapta a volanului și am rămas fidel variantei cu cadranele mari și harta sistemului de navigație între ele. Firește, o aveam afișată și pe noul display central de 9,2 inch al sistemului multimedia de top Discovery Pro (2.062 euro), a cărui rezoluție de 1.280×640 pixeli descrie orice iconiță foarte detaliat. În plus, nici vorbă de întârzieri sau poticneli: orice comandă, fie ea tactilă sau prin gesturi, este procesată imediat.

 

 

Test Volkswagen Golf 2.0 TDIBine, este puțin pompoasă exprimarea „controlat prin gesturi”: singura comandă ce poate fi dată astfel este schimbarea posturilor, trecând mâna prin fața display-ului. Diagonala mare a ecranului îi permite să găzduiască simultan trei ferestre, pe lângă harta mare a sistemului de navigație apărând și conexiunea cu telefonul, respectiv postul de radio. Îl schimb și trec pe muzică ceva mai alertă, adecvată motorizării diesel de 2 litri și 150 CP, ce lucrează în tandem cu transmisia DSG cu șapte trepte. Elasticitatea propulsorului care atinge cuplul maxim de 340 Nm la numai 1.750 rpm permite cutiei să schimbe treptele la turații cu puțin peste 1.800 rpm, dacă sunt selectate programele de rulare Comfort, Normal sau Eco, iar accelerația este apăsată moderat.

 

 

Test Volkswagen Golf 2.0 TDIFolosirea intensă a sistemului Start/Stop a permis menținerea consumului urban la 6,8 l/100 km în timpul testului. Totuși, în situațiile de aglomerație extremă caracteristice Bucureștiului orei 8, valoarea medie a consumului sare de 10 l/100 km. O particularitate interesantă: sistemul Start/Stop folosește camera frontală și pornește automat motorul atunci când mașina din față începe să se deplaseze, reducând la zero timpul de reacție a șoferului. Trec în modul Sport, iar caracterul mașinii se schimbă aproape dramatic: transmisia menține treapta de viteză până spre 3.000 rpm și schimbă mai prompt, iar asistarea direcției scade. Excelent la drum întins, dar relativ incomod în circulația urbană: în primele trepte se simt câteodată smucituri.

 

Test Volkswagen Golf 2.0 TDIM-am bucurat din plin de confortul bun, în ciuda suspensiei sport (202 euro) cu care era dotat exemplarul testat de noi. Trebuie, totuși, specificat că jantele aveau diametrul de 16 inch, fiind echipate cu anvelope de iarnă, fapt care a favorizat confortul. Și puntea spate independentă, disponibilă de la versiunile mai puternice de 122 CP, filtrează excelent gropile. Raportată la puntea semiindependentă care echipează variantele mai puțin puternice, aceasta aduce doar avantaje: în oraș este mai confortabilă și mai silențioasă, iar la viteze mari păstrează mai bine contactul cu asfaltul, asigurând un comportament aproape neutru pe viraje. Firește, dusă la limită, compacta subvirează, dar atingerea acestei limite cere perseverență, iar mașina rămâne extrem de previzibilă și sigură.

 
Test Volkswagen Golf 2.0 TDIApropo de siguranță, exemplarul nostru a fost dotat cu sistemul Front Assist, care recunoaște de acum și pietonii și frânează automat la iminența impactului. Nu l-am testat, dar a fost reconfortant să știu că ar fi intervenit în caz de urgență. Desigur, e greu să găsești puncte slabe unui model perfecționat de-a lungul a peste patru decenii de existență. Totuși, trebuie să fim conștienți că toate aceste plusuri au prețul lor. Versiunea 2.0 TDI DSG Highline începe de la 24.366 euro, iar exemplarul de test costă 36.592 euro. Nu e puțin, dar pentru cei peste două milioane de proprietari europeni de Golf 7, prețul nu pare a fi reprezentat o problemă.

Verdict AutoExpert

Test Volkswagen Golf 2.0 TDIDupă faceliftul primit în martie, Golf este mai aproape de perfecțiune ca niciodată. Alegându-l, veți primi spațiu interior mare, dinamică excelentă, confort de primă clasă și consum mic. Transmisia DSG se armonizează bine cu propulsorul diesel, de aceea recomandăm fără rezerve această combinație. 
DATE TEHNICEVW
ModelGolf 2.0 TDI
Motor/nr. cilindriL4, turbodiesel
Cilindree (cmc)1.968
Putere maximã/turație (CP/rpm)150/3.500-4.000
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm)340/1.750-3.000
Transmisiefațã
Cutie de vitezeautomatã, 7 trepte
L/l/h (mm)4.258/1.790/1.492
Ampatament2.620
Volum portbagaj (l)380-1.270
Masã la gol (kg)1.391
Accelerație 0-100 km/h (s)8,6
Vitezã maximã (km/h)214
Consum mixt (l/100 km/h)4,4
Emisii CO2 (g/km)114
Preț (euro cu TVA)36.592

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top