În lume, există încă o mulțime de tezauri nedescoperite, la care visează nu doar aventurierii. Unele sunt simple speculații, altele sunt menționate în documentele vremii sau sunt pomenite în mărturiile celor care le-au văzut cu ochii lor. Oricum ar fi, comorile ascunse ne stârnesc imaginația și ne oferă povești uimitoare.
Miticul Eldorado, orașul de aur
În secolele XVI-XVII, europenii credeau cu tărie că undeva, în Lumea Nouă, exista un oraș fabulos, adăpostind comori inimaginabile. Mitul a sfidat secolele – iar orașul nevăzut și niciodată descoperit, Eldorado, a ajuns să simbolizeze toate bogățiile lumii. Ca orice legendă, povestea are un sâmbure de adevăr: când primii spanioli au ajuns în America de Sud, au aflat mărturii despre triburi ascunse în Anzi. Se spunea că șeful unui astfel de trib apărea în public având corpul suflat cu praf de aur, și că, în cadrul ceremoniilor oficiale, se aruncau într-un lac bijuterii cu pietre prețioase, pentru a invoca un zeu trăitor sub ape. Spaniolii l-au numit pe acest șef local, pe care-l știau doar din auzite, El Dorado, Cel Aurit – și acesta a fost începutul unor căutări febrile, care, până astăzi, nu au dat niciun rezultat. „Dincolo de/ Ai lumii munți,/ Pe-acolo calea-ți ad-o,/ În Valea Umbrii,/ Dacă umbli/ Zorind spre Eldorado“, scria ani mai târziu poetul american Edgar Allan Poe.
Tezaurul Templierilor
Sfârșitul Ordinului Templierilor (1307-1314) a dat naștere a numeroase legende, relatate în diversele texte ezoterice. Acestea relatau despre supraviețuirea secretă a Ordinului și despre un misterios tezaur, din care templierii își finanțau activitatea. Adesea, comoara era legată de legenda Graalului și a Potirulului Sfânt. În orice caz, comoara templierilor nu a fost găsită nici astăzi, deși a fost căutată și în adâncurile râului Eure, și în nordul Franței.