Tripla revoluție din industria auto

Tripla-revolutie-din-industria-auto03

Faptul că industria producătoare de automobile traversează deja o perioada de tranziție nu mai este niciun secret pentru nimeni. Toți directorii generali sau managerii de produs ai marilor producători vorbesc cu lejeritate despre termeni care în urmă cu un deceniu ar fi părut de domeniul science fiction: conducere integral autonomă, propulsie full electrică, soluții de încărcare wireless a automobilului electric.

 

Valeo și cei trei factori revoluționari

O perspectivă interesantă asupra acestor schimbări transformaționale vine de la un personaj cheie al unuia dintre cei mai mari furnizori de piese și subcomponente auto, Valeo. Într-un interviu acordat publicației Automotive News, Guillaume Davauchelle, directorul departamentului de inovație din cadrul Valeo, vorbește despre trei factori revoluționari din industrie care vor genera transformarea domeniului auto și a conceptului de mobilitate în sine.

Tripla revoluție din industria auto - Valeo

Devauchelle compară aceste schimbări cu o triplă revoluție care este pe cale să zguduie din temelii întreaga industrie auto. Și face asta dintr-o perspectivă privilegiată a omului care dezvoltă cele mai noi sisteme și tehnologii pentru toți producătorii de automobile având deci o viziune holistică asupra tendințelor pioneriat din industrie.

  1. Tranziția către automobilul electric

Prima revoluție din sectorul auto este desigur tranziția către automobilul electric cu zero emisii poluante. Acesta va oferi posibilități nelimitate de acumulare și transmitere în timp real a datelor obținute în timpul exploatării automobilului datorită soluțiilor de inteligență artificială de care dispune. Mașina devine un dispozitiv imens de stocare a datelor care pot fi utilizate pentru optimizarea funcționării dar, mai important, a siguranței.  De aici începe cea de-a doua revoluție.

Tripla revoluție din industria auto - Valeo

  1. Conducerea autonomă și conectivitatea

Utilizând cantitatea uriașă de date culese în timp ce rulează, mașina devine un computer uriaș, un creier activ care învață în permanență, anticipează și se adaptează la nevoile utilizatorului. Devauchelle susține că, pentru a deveni populare, soluțiile de conducere autonomă trebuie adoptate pas cu pas fiind vorba nu doar de niște simple soluții tehnice, ci de acceptarea de către șoferi a unei noi culturi de utilizare a automobilului. Acesta spune că o tranziție etapizată de la sistemele semi-autonome la cele complet autonome este singura soluție realistă pentru ca inginerii care dezvoltă aceste soluții, dar și utilizatorii lor să fie complet pregătiți pentru acestea.

Devauchelle oferă  în acest sens exemplul sistemelor de parcare semi-automată și a senzorilor de parcare. Valeo a început să le producă și să le livreze la scară industrială în urmă cu aproximativ 15 ani. La început, aceste sisteme erau oarecum rudimentare și se bazau doar pe un avertizor acustic. Ulterior, pe măsură ce au devenit mai complexe și precise utilizând radarul, laserul și camerele performante, rata de adoptare a urcat vertiginos. Astfel, daca în urmă cu 15 ani producătorul livra cateva zeci de mii de astfel de echipamente pe an, în 2017 Valeo a livrat sisteme de parcare semi-automată pentru peste 10 milioane de autovehicule.

Tripla revoluție din industria auto - Valeo

Într-un automobil electric și autonom toate componentele se vor schimba. Și nu vorbim doar de absența unei cutii clasice de viteze sau dispariția motorului cu aprindere internă. De exemplu, dacă astăzi senzorii declanșează ștergătoarele de parbriz, în viitor ei vor trebui probabil să curețe și o cameră de luat vederi sau un senzor. Sistemele de iluminat vor deveni de asemenea infinit mai complexe și vor ajuta la evitarea accidentelor semnalizând chiar și unui pieton neatent faptul că urmează să traverseze printr-un loc nepermis printr-un fascicul de avertizare. Specialișii de la Valeo afirmă că peste 100 de sisteme și componente tradiționale ale unui automobil se vor schimba radical odată cu trecerea la vehiculele electrice și autonome.

  1. Utilizare, nu posesie

Ultima revoluție din domeniul auto se va produce ca urmare a adoptării unei noi culturi de utilizare a automobilului bazată strict pe utilizare și nu pe posesie. Se va trece de la un model de achiziție a automobilului personal la un model de utilizare “as a service” care oferă combinația optimă de soluții de mobilitate adaptate nevoilor de la momentul respectiv ale utilizatorului.

Tripla revoluție din industria auto - Valeo

Evident, vor apărea noi soluții de finanțare auto care să permită utilizatorului să beneficieze de diferite tipuri de mașini cu un cost optimizat (plătești doar ce și cât utilizezi). Imaginați-vă cum ar fi să beneficați de un card de mobilitate care să vă permită să utilizați un microbuz electric cu 7 sau 9 locuri cand plecați cu familia și prietenii în concediu timp de o săptămână, dar și un automobil electric de mici dimensiuni sa un scuter pentru naveta către muncă. Costurile ar fi astfel reduse și mașina pentru care astăzi oamenii plătesc rate sau asigurare nu ar sta neutilizată în față casei. Trecerea de la conceptul de „mașina mea” la „soluția mea de mobilitate” va fi cu siguranță ultima și cea mai importantă etapă a acestei triple revoluții din industria auto.

Sursa foto: Zenith Leasing Operațional

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top