Uber răspunde interzicerii sale. Fiecare stat UE poate reglementa autorizarea

Primăria Capitalei a interzis serviciile Uber. Compania americană răspunde deciziei controversate, solicitând inițierea unui dialog transparent cu autoritățile, în timp ce UE spune, de asemenea, că fiecare stat membru are dreptul de a impune licențe și autorizații de funcționare.

„În majoritatea țărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuși, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicați să folosească aplicații similare cu ale noastre. Așa cum a declarat noul nostru CEO, Dara, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel vom continua dialogul cu autoritățile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton”, a declarat purtătorul de cuvânt Uber.

Reprezentanții Uber România susțin, de asemenea, că serviciile furnizate de compania americană ajută, de fapt, la decongestionarea traficului din București, oferind, în același timp, o alternativă necesară la taxiurile clasice. „Peste 350.000 de bucureșteni se bazează pe Uber pentru drumurile zilnice și mii de șoferi parteneri fac un venit în plus, prin intermediul aplicației și contribuie la bugetul public. Credem că dialogul este cea mai bună cale pentru a oferi bucureștenilor cele mai bune servicii de transport”.

Noua lege a taximetriei votată de Consiliul General al Municipiului București interzice Uber și Taxify, care trebuie să își creeze un dispecerat și să obțină o licență de funcționare dacă vor să revină în legalitate. „Prin noul regulament vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, precum și în cele ale HCGMB 78/2008 și ale Codului Fiscal. Toți cei care practică activitatea de taxi în Capitală vor fi obligați să respecte acest regulament. Îi anunț pe toți cei care practică taximetria că ne vom asigura, prin departamentele de resort, că acest regulament va fi respectat în integralitate”, a declarat Gabriela Firea, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Muncipiului București MB.

Potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), “Uber creează o ofertă de servicii de transport urban a cărei funcționare generală o organizează în favoarea persoanelor care doresc să recurgă la această ofertă în vederea unei deplasări urbane.[…] Revine statelor membre sarcina de a reglementa condițiile prestării unor asemenea servicii”.

Serviciile Uber sunt prezente în 21 din țările membre UE, iar la nivel mondial, în peste 650 de orașe din peste 75 de țări. În București, peste 15% din utilizatori sunt turiști. 1 din 4 utilizatori de Uber își folosesc mașina mai puțin, de când au la dispoziție și servicii ca Uber, conform IMAS.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top