Cei care cunosc momentul lansării Lamborghini Sian FKP 37 și istoria spectaculoasă a acestei mărci vor considera, probabil, că alăturarea acestui model cu ideea de „filă de istorie” este un non-sens. Totuși, atunci când vorbim despre restaurarea unui prototip și omologarea lui pentru drumurile publice lucrurile stau cu totul altfel.
Conform oficialilor Porsche Inter Auto, compania care comercializează la noi modelele Lamborghini, „un superb exemplar Sian FKP 37, construit inițial ca prototip și restaurat recent pentru a fi omologat pentru drumurile publice”, tocmai a fost livrat unui client din România.
Livrarea este istorică prin faptul că Porsche Inter Auto România a licitat pentru acest exemplar unic, câștigând într-o competiție strânsă cu dealeri din numeroase alte țări. Deși la restaurare unele piese și accesorii au fost înlocuite, proprietarul din România va primi și piesele originale, de o valoare inestimabilă pentru colecționari.
Spectaculosul exemplar, considerat „cel mai scump Sian construit vreodată”, are în dotare un motor V12 aspirat natural de 6.5 litri completat de un motor electric de 48 V pe cutia de viteze, dezvoltând 785 CP prin motorul cu ardere internă și 34 CP prin motorul electric. Mașina este proiectată să ajungă de la 0 – 100 km/h în 2,8 secunde și să atingă 355 km la oră.
În fazele de testare, mașina a acumulat 45.000 de kilometri în diferite simulări pe toate tipurile de suprafețe, teste de emisii și teste de stres în condiții dificile. Deși au evitat să dezvăluie prețul cu care a fost licitat acest vehicul special – un model nou are un preț catalog de circa 3 milioane de euro -, cei de la Porsche Inter Auto nu s-au sfiit să numească livrarea „istorică, mai mult decât o mașină, o filă din istoria Lamborghini”.
Și aceasta nu este singura dovadă că marca Lamborghini este una apreciată de românii cu posibilități financiare majore. La începutul lunii decembrie a anului trecut RAR Grivița anunța că au fost „vizitați” de un Lamborghini Revuelto „un bolid cu motor V12 de 6.5 litri”, susținut și de un motor electric. „Împreună, cele două dezvoltă puțin peste 1.000 CP. Da, ați citit bine. Un mic impediment în calea fericirii celor care și-ar dori să-l piloteze ar putea fi prețul de aproximativ… 700.000 de euro”, au notat reprezentanții Registrului Auto Român (RAR).
De asemenea, la aceeași reprezentanță RAR s-a prezentat în octombrie 2024 și posesorul unui Lamborghini Huracan EVO împreună cu maina sa spectaculoasă. „Ne gândim la gluma celebră: «sigur nu sunt bune, n-am văzut prea multe în trafic», dar nu se aplică în cazul acestui bolid cu doar 70 de kilometri rulați, pe care l-am fotografiat la RAR Grivița. Huracan EVO are un motor de 5.204 cmc cu 10 cilindri, o putere de 640 CP și poate atinge o viteză maximă de până la 325 km/h”, au menționat cei de la RAR Grivița.