Aproximativ un sfert dintre mașinile aflate în trafic circulă cu RCA expirat. Este estimarea realizată de Consiliul Concurenței, analizând datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Situația are la bază faptul că mulți dintre proprietarii de mașini aleg să încheie o poliță de asigurare obligatorie pe o perioadă foarte scurtă, apoi uită să o reînnoiască.
Pentru a evita ciruclația cu RCA expirat, Consiliul Concurenței propune ca asigurările obligatorii de răspundere civilă să se poată încheia pentru 6 sau 12 luni pentru persoane fizice și pentru o perioadă de la o lună la 12 luni pentru persoane juridice.
POATE TE INTERESEAZĂ ȘI:
Ce drepturi îți conferă asigurarea RCA pentru autoturisme
Datele ASF arată că pachetul legislative actual din domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă a reușit eliminarea unor disfuncționalități care, în anii anteriori, au generat dezechilibre între cerere și ofertă. A scăzut astfel valoarea ratei combinate și s-a îmbunățit lichiditatea societăților de asigurare.
Utile în acest sens au fost introducerea posibilităţii de compensare directă; implementarea unui sistem de punctaj pentru fiecare tip de leziune şi suferinţă pricinuită de un accident auto în vederea creării unui punct de referinţă pentru instanţele de judecată în cazul acordării despăgubirilor morale pentru vătămări corporale şi deces și luarea în calculul a clasei bonus/malus a istoricului şoferului, nu doar a combinaţiei unice şofer-vehicul.
POATE TE INTERESEAZĂ ȘI:
România: 1,5 milioane mașini nu au asigurare RCA
Consiliul concurenței menționează că prețul polițelor RCA este stabilit în mod liber, de către fiecare asigurator, ținând cont de capacitatea de subscriere a riscurilor. Ca autoritate de supraveghere și reglementare în domeniul asigurărilor, ASF poate verifica în ce măsură o eventuală majorare a primelor RCA este justificată de creşteri ale unor componente de cost.
Sursă foto: Economica.net