Undă verde pentru taxele vamale UE de la 31 octombrie

Parlament UE AutoExpert

Comisia Europeană a confirmat adoptarea de taxe vamale pentru importurile de mașini electrice produse în China. Bruxelles-ul a definit regulamentul de punere în aplicare a măsurii, care va fi publicat pe 30 octombrie în Jurnalul Oficial al UE: noile tarife vamale, care se adaugă la rata actuală de 10%, devin astfel definitive și intră în vigoare joi, 31 octombrie.

 

„Reduceri” pentru producătorii chinezi (și Tesla)

 

Comisia pentru care subvențiile acordate de guvernul chinez producătorilor săi reprezintă o „amenințare de prejudiciu material” pentru industria UE a introdus, de asemenea, noi măsuri corective, aducând mici modificări față de ultima comunicare pe această temă. Astfel, tarifele suplimentare pentru BYD scad de la 17,3% la 17%, cele pentru grupul Geely de la 19,3% la 18,8% și pentru grupul Saic de la 36,3% la 35,3%. Tariful pentru Tesla scade de la 9% la 7,8%, în timp ce tariful pentru toate celelalte societăți scade de la 21,3% la 20,7%: spre deosebire de BYD, Geely și Saic, acestea din urmă nu au fost incluse în eșantionul anchetei antidumping. În sfârșit, pentru toți ceilalți producători, taxa va fi de minim 35,3% și nu va mai fi mare de 36,3%.

Negocierile UE avansează

 

Oricum ar fi, adoptarea măsurilor vamale nu pune capăt litigiului. De fapt, cel mai înalt organ executiv al UE continuă să caute o soluție negociată cu Beijingul. Potrivit unui purtător de cuvânt de la Bruxelles, un eventual acord ar permite o retragere a taxelor tocmai anunțate. În cazul unei fumigene albe, Comisia va trebui să ia o nouă decizie de revizuire a regulamentului. În acest sens, UE a subliniat că a „inițiat discuții” pentru a ajunge la o „soluție convenită” privind un „posibil angajament” în ceea ce privește prețurile de vânzare.

Se afirmă că o astfel de soluție poate fi „identificată și pusă în aplicare” chiar și după instituirea definitivă a taxelor”. Regulamentul, care vizează restabilirea unor „condiții de concurență echitabile” pe piața energiei electrice, include o altă noutate: tarifele suplimentare, în forma lor finală, vor fi percepute de la data intrării lor în vigoare și nu vor fi retroactive, așa cum s-a prevăzut inițial. În cele din urmă, măsurile vor rămâne în vigoare timp de cinci ani, cu excepția cazului în care se inițiază o revizuire a termenului înainte de această dată. Comisia va monitoriza eficacitatea măsurilor, inclusiv pentru a se asigura că acestea nu sunt eludate.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top