Cum industria auto și sectorul de construcții de mașini se bucură de popularitate în România, sunt mulți cei care caută oferte de muncă în aceste domenii. Dar sunt destui și cei care activează deja în aceste domenii și urmăresc cu interes reglementările legislative legate de condițiile de pensionare. Și există o nouă propunere legislativă, menită să ajute unii salariați din domeniul construcțiilor de mașini să se bucure mai devreme de pensie.
Cine beneficiază?
Propunerea legislativă are în vedere introducerea anumitor activități din sectorul construcțiilor de mașini în categoria locurilor de muncă în condiții speciale. Prin urmare, aceasta va oferi posibilitatea, după votul în Parlament, ca o nouă serie de salariați să se poată bucura mei devreme de pensie. Astfel, se dorește introducerea în categoria locurilor de muncă în condiții speciale din Legea 263/2010 a sistemului de pensii publice: “sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice:
-turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;
-turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriilor de precizie;
-forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă;
-turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport în turnătoriile de cuzineți;
-activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuție a tehnologiilor și asistență
-tehnică în secțiile de producție, efectuată de inginerii, subinginerii și tehnicienii din secțiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje.”
Dacă va intra în vigoare, propunerea legislativă prevede și faptul că stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă va fi asimilat și perioadei de dinainte de 1 aprilie 2010 pentru cei care au muncit în aceste condiții. Astfel, prevederile propunerii ar urma să se aplice și retroactiv. În prezent, Legea pensiilor publice prevede că aceia care au muncit în condiții speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciți în aceste condiții. Dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare din anul următor publicării în Monitorul Oficia, adică, cel mai devreme, în 2023.
Persoanele cu dizabilități se pot pensiona mai repede
Potrivit legislației în vigoare, angajații cu handicap grav, accentuat sau mediu pot beneficia de pensionare timpurie, indiferent de momantul în care a apărut dizabilitatea. Este vorba despre o Ordonanță de Urgență deja în vigoare. Legislația a fost modificată pentru a fi pusă în acord cu o decizie a Curții Constituționale a României (CCR), prin care s-a eliminat, în 2018, condiționarea pensionării mai rapide de existența handicapului înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat. Datorită Prin OUG nr. 94/2021, s-a eliminat din Legea pensiilor, adică Legea 263/2010) o discriminare ce permitea pensionarea mai rapidă a celor care au căpătat un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii.
Dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare din anul următor publicării în Monitorul Oficia, adică, cel mai devreme, în 2023
Cu alte cuvinte, de acum, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, și nu doar cei care au căpătat handicapul înainte de asigurarea la pensii. Prin urmare, toți angajații aflați în această situație beneficiază, în funcție de gradul de handicap, de reducerea vârstei de pensionare cu:
– 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
– 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
– 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare.
De asemenea, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare amintite mai sus și cele realizate până la data acordării pensiei de invaliditate. În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Stagiul complet de cotizare, adică perioada în care o persoană a lucrat legal, este, indiferent de sex, de 35 de ani.
Lucrezi peste vârsta de pensionare?
Deși exista o măsură prin care persoanele care au realizat stagiul minim de cotizare și care lucrează după împlinirea vârstei standard de pensionare ar fi primit anumite stimulente din partea statului, autoritățile au decis să renunțe la aceasta. Mai exact, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condițiilor de pensionare urma să fie majorat cu 50%, ceea ce ar fi însemnat pensii mai mari. Proiectul legislativ inițial prevedea ca, pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare să se majoreze punctajul lunar realizat în perioada respectivă cu 50%.
Dar s-a renunțat la această propunere în forma finală a OUG 94/2021. Inițiativa se dorea a fi motivantă pentru cei care au împlinit vârsta de pensionare ca să își prelungească viața activă, având astfel și o perioadă mai lungă de contribuție la sistemul de pensii. În prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă. Numai că valoarea majorării este de doar 0,5%.