Uniunea Europeană nu cedează în fața presiunilor cu privire la normele privind emisiile de CO2 ale autovehiculelor

Comisia Europeană - motoare termice

Comisia Europeană nu ia în considerare nicio modificare a politicilor sale de reducere a emisiilor de CO2 pentru autovehicule, în ciuda presiunilor exercitate de Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, pentru relaxarea acestor legi.

 

PPE a lansat săptămâna aceasta o campanie prin care solicită o relaxare a normelor climatice, ca răspuns la presiunea crescândă din partea producătorilor de automobile și a guvernelor naționale de a sprijini industria auto europeană aflată în dificultate. Când a fost întrebat dacă are în vedere revizuirea normelor privind emisiile de CO2 ale autovehiculelor, comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a răspuns ferm: „Nu”.

Hoekstra, care este, de asemenea, membru al grupului PPE, a subliniat că Comisia Europeană își menține angajamentul față de politicile sale. Industria auto din UE se confruntă în prezent cu provocări semnificative, inclusiv cererea slabă, concurența din partea Chinei și vânzările de vehicule electrice mai mici decât se preconiza. În ciuda acestor dificultăți, Comisia Europeană a subliniat importanța normelor climatice pentru atingerea obiectivelor obligatorii din punct de vedere juridic de reducere a emisiilor în Europa și pentru asigurarea unui mediu de investiții stabil pentru întreprinderile europene.

Una dintre principalele solicitări ale PPE este de a oferi producătorilor de automobile o mai mare libertate de acțiune în ceea ce privește respectarea limitelor de CO2 pentru 2025, pe care mulți se așteaptă să nu le îndeplinească. Asociația europeană a producătorilor auto ACEA a avertizat că industria s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 15 miliarde de euro pentru nerespectarea obiectivelor pentru 2025, ceea ce, potrivit acesteia, ar deturna fonduri de la investițiile necesare. Cu toate acestea, Hoekstra a minimalizat anterior astfel de preocupări, subliniind că producătorii de automobile s-au confruntat cu amenzi mult mai mici pentru nerespectarea obiectivelor privind emisiile pentru 2020, Volkswagen plătind penalități de peste 100 de milioane de euro.

PPE a sugerat o abordare alternativă, propunând utilizarea unei medii pe trei ani pentru a evalua conformitatea producătorilor auto cu limitele de CO2 de anul viitor. Acest lucru ar permite companiilor să nu atingă obiectivele pentru 2025, dar să evite amenzile în cazul în care compensează deficitul în 2026 și 2027.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top