Vibraţiile volanului. Cum le remediem?

Câteodată simţim în volan vibraţii neplăcute care se intensifică odată cu creşterea vitezei de deplasare, fiind supărătoare mai ales la viteze peste 100 km/oră.

Vibraţiile transmise volanului sunt generate de dezechilibrarea roţilor care au pierdut contragreutăţile din plumb fixat pe jante, de montarea şi centrarea proastă pe roţi a unor capace artizanale care nu sunt fabricate şi echilibrate corespunzător şi, de multe ori, de proasta centrare a unei anvelope noi pe jantă după montaj sau de folosirea unor jante defecte, neechilibrabile. 

Remedierea acestei defecţiuni se poate face doar cu aparatură şi personal specializat. Astfel, trebuie să ne deplasăm cu automobilul la un atelier auto unde se demontează roţile de pe puntea din faţă, se aşează pe maşina de echilibrat şi, după depistarea abaterilor, se echilibrează corespunzător prin adăugarea contragreutăţilor lipsă, în locurile stabilite cu precizie de aparatura electronică. 

Dacă nu remediem această defecţiune (şi mulţi automobilişti care circulă cu precădere prin oraşe, cu viteze sub 50 km/oră, nu-şi pot da seama că au roţile dezechilibrate), la un drum mai lung vibraţiile respective acţionează distructiv asupra amortizoarelor, pivoţilor, planetarelor, mecanismului de direcţie, rulmenţii roţilor, provocându-le uzura prematură ţi defectarea. 

Când se va ajunge la înlocuirea acestor piese defecte, cheltuiala va fi mult mai însemnată. Dacă echilibrarea unei roţi costă, în medie, circa  10-15 lei (de exemplu), în schimb, înlocuirea pieselor ce se pot defecta datorită neechilibrării  la timp a roţilor va putea costa  chiar de zeci de ori mai mult. 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top