Se aruncă pe câmp, sau se reciclează? Ajung să polueze, sau redevin baterii pentru autovehicule? Iată ce se întâmplă cu bateriile mașinilor electrice la finalul vieții EV-urilor.
Unele dintre cele mai mari polemici legate de vehiculele electrice țin (paradoxal) de poluare. Iar poluarea produsă de o electrică poate căpăta multe forme. De la minerit, cu toate procedeele de extracție pe care le presupune această practică, trecând prin combustibilul fosil utilizat la producerea unei părți din curentul cu care sunt încărcate bateriile și ajungând la incapacitatea de a recicla complet bateriile.
Ei bine, după ce vezi câmpuri întregi cu mașini electrice abandonate prin China, râuri pe albiile cărora s-au descoperit scutere electrice aruncate cu zecile, te întrebi pe bună dreptate dacă electrificarea nu face mai mult rău decât bine.
Bateriile mașinilor electrice – reciclate 95%
Și fix când ai îndoieli mai mari vine acest clip gata să facă lumină. Deci, cum se reciclează bateriile mașinilor electrice, ale scuterelor, telefoanelor, laptopurilor și orice alte baterii Li-Ion? În primul rând, sunt puse pe o bandă transportoare, care le conduce într-un distrugător. Este o mașinărie mecanică scufundată într-un rezervor plin cu o tonă de apă. Nu te teme, este un circuit închis, deci apa este refolosită, nu aruncată în natură.
În urma acestui distrugător, rămân ”bucățele de baterii”. De fapt, sunt bucăți de plastic la suprafața apei, de metal la fundul apei și multă materie rămasă în suspensie în volumul apei. Firește, plasticul, aluminiul și cuprul se scot din apă și se adună în saci (separând plasticul de metal). Apoi se recizlează.
Citește pe autoexpert.ro ➡ Șeful BMW se impune interdicției motoarelor termice 💡
Dar ce se întâmplă cu materia neagră? Ei bine, apa rămasă trece printr-o serie de filtre, iar acestea rețin materia solidă. Apoi, după ce se usucă și se transformă în praf, este scuturată de pe filtre, compactată și adunată într-un alt sac. În ea se află FIX substanțele care ne interesează – cobalt, litiu și nichel. Toate pot fi reciclate la infinit, cu un procent de reciclare de 95%, apoi utilizate la confecționarea de baterii noi.