România anului 1990 abia se dezmeticea după perioada comunistă, multe dintre schimbările disponibile fiind radicale pentru un popor ținut până atunci în frâu. În ciuda restricțiilor de până în ’89, a existat totuși o lume a pasionaților de motorsport. Care, se pare, a stârnit fascinația occidentalilor, imediat după căderea regimului comunist.
Televiziunea franceză M6 a făcut o vizită în România în 1990, reporterii luând parte la câteva întreceri automobilistice ale vremii. E foarte probabil ca, pentru niște oameni cu o cultură a motorsportului destul de dezvoltată, ceea ce au întâlnit în țara puiului de Renault, Dacia, să fi fost pe alocuri șocant.
Trecând peste materialul de concurs destul de modest, francezii au fost uimiți de măsurile de securitate precare, de lipsa echipamentelor de competiție omologate, dar și de logistica șubredă a concurenților. Într-o țară în care pilotul era propriul său mecanic, iar multe carențe tehnice se rezolvau din ciocan, la propriu, în care “sponsor” era doar un termen din dicționar, iar fanii se bucurau de niște biete Dacii 1300, francezii l-au avut ca erou principal pe Dan Necula.
Acesta era pilot oficial de uzină pentru Dacia în anul 1990, iar în momentul reportajului pilota un prototip de caroserie ce nu a mai văzut niciodată lumina zilei, din păcate. Atenție deci la Dacia neagră pilotată de domnul Necula, a cărei caroserie era derivată din modelul Liberta.
Alt aspect ce i-a surprins pe cei de la M6 era cel legat de monoposturile ce concurau în Romania, participante în numita “Formula Easter”; acestea erau animate de propulsoare de proveniență Dacia sau Lada, iar caroseriile lor (dacă le putem spune așa) erau de-a dreptul… opere de artă artizanală.