Glumind puțin am putea spune că după ce am văzut imaginile cu noul Chevrolet Corvette știm care a fost visul lui Martin Luther King Jr.. Sau, care ar fi fost el în anul de grație 2013.
Americanii au “piticii” lor auto, unii dintre ei fiind lesne de înțelea, ba chiar de visat, și de noi, iubitorii de automobile. Model cu state vechi de plată în curtea GM, Corvette a atins de mult statutul de cult. Chiar dacă a avut întotdeauna de ținut piept unei concurențe acerbe din partea unor surate, cu precădere de pe bătrânul continent, Vette pare să fi știut întotdeauna rețeta succesului, fiind, alături de Camaro, întruchiparea visului automobilistic american.
2013 debutează cu Salonul Auto de la Detroit . Ca de obicei vom avea parte de multe premiere și surprize, dar probabil că cea mai importantă pentru americani este cea a noului Chevrolet Corvette. A șaptea generație (C7). Revenit (și) la vechea titulatură “Stingray”, Vette 2013 arată senzațional!
Cu un design ce-și găsește corespondența în supercar-ul european, cu jante desenate agresiv, ornamente finale ale sistemului de evacuare ce te vor transforma în persona non grata în birourile Greenpeace, multiple prize de aer întâlnite pe mai toate panourile de caroserie și o siluetă inconfundabilă, cel mai dorit Chevrolet al momentului este gata să facă istorie. Tot istorie au rămas și blocurile optice rotunde din spate, care lasă loc unora ce amintesc de cele de pe Camaro.
Interiorul marchează un pas important în față pentru Chevrolet. Mult mai atent lucrat decât cel de pe Camaro, cu materiale ce se anunță la nivelul celor folosite de europeni, cu planșa de bord orientată evident către șofer și cu scaune sport profilate pentru a susține pasagerii la accelerații laterale de până la 1G. Elementul central este display-ul generos, în vreme ce lângă levierul de schimbare a treptelor se găsește butonul prin intermediul căruia se va putea opta pentru unul dintre cele cinci moduri presetate de funcționare a noului Corvette: Weather, Eco, Tour, Sport, Track.
Dar cele mai importante detalii ale noului vis sunt cele de natură tehnologică. Lecția europeană i-a învățat pe cei de la Chevrolet că nu puterea brută este totul, și că un comportament dinamic accentuat se obține acordând atenție mai multor aspecte. Greutatea a fost redusă, masele au fost distribuite aproape uniform pe cele două punți, aerodinamica a fost studiată în detaliu, iar trenul de rulare a primit reglaje de finețe. Pentru că…
Normal, cum era de așteptat, un V8. Cum altfel ar fi pășit cu capul sus în fața celor șase generații precedente dacă nu animat de un V8 de 6,2 l cilindree, 450 CP și 610 Nm cuplu motor maxim? Pentru momentele în care spiritul ecologist din fiecare iese la iveală, sau pur si simplu portofelul îți lansează un apel disperat, electronica mașinii poate decupla patru cilindri în scop nobil, atâta timp cât jocul tău de picior pe accelerație este domol. În mod ciudat pentru americani, la prezentarea oficială s-a accentuat disponibilitatea unei transmisii manuale. Șapte trepte de viteze, altfel spus, primul producător care ridică mănușa aruncată de Porsche cu 911 (991). Dacă trei pedale sunt intimidante pentru cineva care are “în volan” 610 Nm, pentru un american tipic, să zicem, Chevrolet oferă și o transmisie automată cu șase rapoarte.
În concluzie, mi-e din ce în ce mai clar că ar fi trebuit să fiu jucător de bază la Manchester United în momentul ăsta. Nu de alta, dar având ca sponsor tehnic Chevrolet, cred că m-aș fi putut obișnui cu ideea că era cazul schimbării mașinii de serviciu. Cred că mi-ar fi plăcut să fiu “obligat de contract” să găsesc dimineața un Corvette C7 roșu în parcarea din fața casei, cu care să defilez agale spre stadion… acum, că veni vorba, oare când se mai susțin probe de joc la United?