Am avut nevoie de ceva ani pentru a conștientiza că școala de șoferi nu m-a pregătit decât să manevrez o mașină și că, până la a o conduce e un drum lung, frustrant câteodată și pe alocuri periculos. Acum e rândul tău!…
Imi amintesc si acum prima mea zi la scoala de soferi. Era luna august, afara erau intre 35 si 40 de grade si la stiri nu se anuntase inca codul galben de canicula, pentru ca pe vremea aceea conceptul de cald nu necesita o definire cromatica. Palmele imi transpirau de parca viata mea depindea de urmatoarele doua ore si faptul ca supernova in care ma urcasem nu deslusise inca tainele aerului conditionat nu m-a ajutat deloc.
Jumatate de ora de poligon a fost suficient pentru ca instructorul meu sa descopere in mine un viitor sofer cu potential. E lesne de inteles ca asta mi-a dat o incredere pe care am aplicat-o complet gresit in trafic, dar cum nu am lovit nimic entuziasmul meu ramasese la cote alarmante.
Dupa ce am luat carnetul primul meu drum in afara orasului a fost ca o ruleta ruseasca pe care o jucam individual cu fiecare masina care venea de pe contrasens. Atunci am realizat ca, in cele 15 sedinte de condus, nimeni nu mi-a explicat tainele depasirilor. Ca orice om care dobandise recent carnetul a urmat perioada de “scoala vietii” in care deveneam un autodidact care experimenta in trafic deschis impreuna cu alte milioane de soferi care, dupa cum se miscau, foarte probabil faceau si ei acelasi lucru. Meseria de jurnalist auto a pus punct carierei mele de autodidact si m-a aruncat pe bancile diferitelor scoli de conducere, de la cele de marca Mercedes-Benz, BMW pana la cele interne conduse invarabil de piloti cu experienta in Campionatele nationale de automobilism.
In Romania poti numara pe degetele de la o mana scolile de conducere defensiva sau pilotaj si multe dintre ele se ocupa in proportie covarsitoare de firmele care vor sa isi scoleasca soferii. Scoala lui Vali Porcisteanu, cunoscut de pasionati ca omul care a reusit sa recapete coroana de campion national de raliuri in 2011 dupa ani buni in care strainii ne-au predat lectii dure, s-a deschis recent si nici ca am avut nevoie de o scuza mai buna pentru ii face o vizita.
Vali e un tip normal pe care nu il vei banui ca e dependent de curse daca mergi in dreapta lui in trafic. Cu toate ca are drept masina de zi cu zi un Evo 8 alb modificat, Vali nu face spectacol in trafic ba mai mult se lauda ca scoate un consum foarte bun cu o masina pe care eu personal nu as putea sa conduc altfel de agresiv. Anii de curse l-au invatat ca pe probele speciale, in trafic inchis e cazul sa dai tot ce poti in timp ce pe strada e cazul sa te feresti de cei care “dau tot ce pot”.
Daca pleci de la premisa ca Vali te va transforma intr-un fel de zmeu al soselor atunci ai venit in locul gresit. Scoala lui te va invata in primul rand sa iti conduci corect masina, dupa care sa o folosesti in conditii adecvate. Logic asta inseamna ca vei fi mai rapid, dar si mai sigur, doua concepte aparent antagonice a caror legatura devine clara dupa primul viraj abordat corect. Nu voi intra in detalii tehnice legate subvirare, supravirare sau transfer de mase pentru ca asta e treaba lui Vali si el se pricepe mai bine, dar pot sa isi spun ca dupa o zi cu el in dreapta vei fi acelasi om, dar alt sofer.
In mod nomal, unele lucruri pe care ti le explica ar fi trebuit macar predate la nivel teoretic in scoala, dar la noi numai normalitate nu gasesti. Nu va fi simplu, nici pentru tine nici pentru el, deoarece multe din reflexele pe care le-am dobandit in trafic de la modul in care franam pana la virarea efectiva sunt fundamental gresite. Stiu ca nu suna promitator, dar mai bine aflam mai tarziu decat niciodata, sau. mai rau. cand este prea tarziu.
Cursurile scolii sunt structurate pe trei module: primul tine de conducerea defensiva, al doilea de conducerea sportiva, iar ultimul vizeaza pilotajul sportiv. Modulul de conducere defensiva mi se pare esential pentru orice sofer, indiferent de experienta, in timp ce al doilea se adreseaza celor dintre voi care vad mai mult intr-un drum cu masina decat o simpla deplasare intre punctul A si punctul B. Cireasa de pe tort, pilotajul sportiv este rezervat celor dintre noi care au putin talent pus deoparte si au in plan, pe termen scurt sau lung, sa isi incerce norocul in diferite competii. Indiferent in ce categorie te incadrezi Vali are mult sa te invete, tot ce trebuie sa faci este sa treci peste parerile preconcepute legate de condus si sa intelegi ca mai bun, mai rapid, mai atent inseamna mai sigur, iar de asta avem nevoie cu totii, mai ales in Romania.
Despre Vali Porcișteanu:
Pasionat de lumea motorsportului încă din copilărie, Vali Porcișteanu a debutat în raliuri la bordul unei Dacia Nova. Evoluția sa ca pilot și talentul l-au purtat după aceea la volanul unui Citroen Saxo, ca mai apoi să fie “mușcat” de virusul integralelor. A fost în primă instanță un Mitsubishi Lancer Evo IX de Grupa N (actuala Clasă 3), care i-a trecut în palmares lui Vali cea mai mare performanță a carierei – titlul de campion național absolut al sezonului 2011 în Campionatului Național de Raliuri. A urmat încă un pas înainte către Clasa 2 făcut la volanul unui Mitsubishi Lancer Evo X R4, cu care Vali a cucerit titlul de vice-campion național în 2012. În tot acest timp, alături de el a stat din postura de copilot bunul său prieten Dan Dobre.
Video onboard:Urmăriți mai jos un filmuleț în care puteți admira măiestria lui Vali Porcișteanu în regim de concurs, o filmare onboard a PS 8 (Proba Specială 8) de la Tess Rally Dunlop 2013 – Brașov, câștigată de campionul național de raliuri din 2011. Pentru cei mai puțini familiarizați cu lumea raliurilor este și un bun prilej de a observa cum funcționează un echipaj, care este rolul navigatorului (copilotului) și cât de spectaculos este acest sport. Vizionare plăcută!