Dezvăluit în premieră în cadrul Salonului auto de la Detroit, conceptul 918 RSR reprezintă o mică fereastră spre un viitor în care motorsportul se folosește din ce în ce mai mult de puterea electrică.
Pentru multi producatori de automobile dezvoltarea modelelor hibride intra in categoria raului necesar, impus de reglementele stringente in materie de emisii poluante aparute pe majoritatea pietelor de desfacere. Desi a reactionat in acelasi stil atunci cand au anuntat versiunea hibrida a lui Cayenne, germanii de la Porsche incearca sa treaca de nivelul de rau necesar, catre o investitie in viitorul motorsportului, un element esential pentru brandul cu sediul la Stuttgard.
Laboratorul mobil intitulat 918 RSR are la baza un sasiu dintr-un plastic compozit, ranforsat cu fibra de carbon, solutie ce creste rigiditatea torsionala si coboara greutatea totala. Sub exteriorul influentat puternic de liniile conceptul 918 Spyder, se afla un V8 pe benzina amplasat central ce se foloseste de injectia directa pentru a produce 563 CP la turatia de 10.300 rpm (nivelul inalt de turatie este normal in cazul unui propulsor optimizat pentru motosport).
Doua motoare electrice plasate in dreptul rotilor din fata completeaza sistemul de propulsie, producand un maxim de 150 kW (75 kW fiecare) ducand puterea totala a ansamblului la valoarea de 767 CP. Acumulatorul responsabil pentru cele doua motoare electrice se incarca prin intermediul unei volante-motor electric ce se incarca pe perioadele de franare (la o turatie maxima de 36.000 rpm la volanta).
Incarcat la nivelul de top acumulatorul poate oferi puterea maxima la roata pentru o perioada de 8 secunde. Puterea aditionala generata de sistemul hibrid poate fi folosita ca o metoda de a reduce consumul in timpul cursei, miscorand cantitatea de combustibil pe care 918 RSR trebuie sa o transporte la bord si astfel greutatea totala a monopostului.
Pentru moment 918 RSR se afla inca in faza de testare, lansarea lui oficiala in circuitul de motosport oficial fiind o chestiune de viitor, depinzand atat de regulamente cat si de fiabilitatea pe care o va demonstra sistemul hibrid.