Sincopele în dezvoltarea proiectului Trinity, precum și programul de austeritate impus de Oliver Blume vor duce intrarea în asamblare a unui rival pentru modelele produse de Tesla până după 2030.
Întârzierile în dezvoltarea diferitelor componente și software pentru proiectul Trinity al grupului Volkswagen nu sunt o noutate. Aceste sincope au forțat grupul german să ia în calcul amânarea lansării modelelor Trinity – considerate potențiali rivali pentru gama Tesla – și creșterea investițiilor pentru intrarea în producție a unui model Golf cu sistem electric de propulsie încă din 2022.
Acum, presa germană scrie că deciziile au fost deja luate astfel încât viitorul Golf electric să ajungă pe piață cât mai curând, iar proiectul Trinity să intre în asamblare a sfârșitul anului 2032 în loc de 2026.
Întârzierea face parte dintr-o realocare a investițiilor pentru dezvoltarea noilor produselor decisă de CEO-ul Volkswagen Group, Oliver Blume. În baza acestei strategii, platformele electrice deja existente ale grupului (MEB – utilizată de mașinile din gama ID. și PPE – utilizată pentru Porsche Macan electric și Audi Q6 E-tron) să fie utilizate pentru mai mult timp, astfel încât costurile lor să poată fi amortizate.
Platforma MEB urmează să fie actualizată la MEB+ în 2026, iar platforma PPE va primi o actualizare de software în următoarele 36 de luni, cu ajutorul noului partener al Volkswagen Group, Rivian.
Dincolo de problemele în dezvoltarea Trinity și dorința lui Blume de a reduce costurile, noua strategie este și o reacție la încetinirea creșterii vânzărilor de mașini electrice, în special în Europa.
Conform jurnaliștilor de la Handelsblatt, în noul context, viitoarele lansări de produse ale grupului vor include un Golf complet electric, cu numele de cod ID. Golf, care va fi lansat în 2029 sau mai devreme (prima mașină a mărcii Volkswagen care ar utiliza noua platformă SSP (Scalable Systems Platform) a grupului), un Audi tot complet electric care ar urma să fie lansat la sfârșitul anului 2028 tot utilizând platforma SSP, un succesor pentru ID.4 bazat pe platforma SSP care va sosi în 2030 în loc de 2028 și un crossover full-electric Volkswagen T-Sport bazat tot pe SSP care va ajunge pe piață în 2031 în loc de 2029.
După toate acestea, în 2032 ar putea ajunge pe piață și primul exponent al gamei Trinity, unul dintre numeroasele proiecte create sub conducerea fostului CEO al grupului german, Herbert Diess, pe care Oliver Blume le-a remodelat în încercarea de a eficientiza rețeaua de producție pentru tranziția către automobilele electrice.
Dincolo de toate acestea, LifeNews.ro scria încă din 2023 că șefii Volkswagen au renunțat la ideea construirii unei noi uzine pentru Trinity. Aceasta ar fi trebui să coste circa două miliarde de euro și să producă mașini, cu o cadență asemănătoare fabricilor Tesla, începând cu 2026.
Proiectul Trinity, alocat acum fabricii din Zwickau, vizează un produs cu totul nou, cu un timp de încărcare mult mai scurt și o autonomie de peste 700 de kilometri. În plus, atât producția cât și vehiculele ar trebui să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.