Volkswagen a anunțat o reorganizare a producției sale de automobile care include alocarea proiectului Trinity pentru uzina din Zwickau, a viitoarelor versiuni electrice Golf și Tiguan la Wolfsburg, dar și renunțarea la programata fabrică de două miliarde de euro.
Oficialii Volkswagen au anunțat că proiectul Trinity, viitoare vedetă a flotei complet electrice a mărcii germane și punctul de cristalizare al strategiei „Accelerate”, va fi transformat în produs de serie și industrializat la uzina din Zwickau. Decizia vine ca urmare a unei ample reorganizări a producției care scoate din calcul construirea noii uzine de două miliarde de euro de lângă Wolfsburg.
În primăvara lui 2022, cei de la Volkswagen încă ținteau construirea unei noi uzine dedicată complet modelelor electrice rezultate din proiectul Trinity. Aceasta ar fi trebuit să demareze producția în 2026 și să asambleze complet un vehicul electric într-o cadență similară cu cea a uzinelor Tesla.
Proiectul Trinity, alocat acum fabricii din Zwickau, vizează un produs cu totul nou, cu un timp de încărcare mult mai scurt și o autonomie de peste 700 de kilometri. În plus, atât producția cât și vehiculele ar trebui să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.
Echipat cu software-ul de ultimă generație al grupului și pregătit din punct de vedere tehnic pentru conducerea autonomă de nivel 4, proiectul Trinity va avea la bază noua platformă SSP a Volkswagen.
Întârziat de problemele diviziei de software Cariad a grupului german, proiectul Trinity va fi devansat acum de versiunea electrică a best-seller-ului Golf, model care va utiliza aceeași platformă SSP, dar la uzina din Wolfburg. Tot la principala fabrică Volkswagen din Europa va fi asamblată și versiunea electrică a modelului Tiguan, începând cu 2026.
„Industria noastră se confruntă cu provocări complexe, deoarece trece printr-o transformare care se desfășoară în condiții dificile. Este cu atât mai important să pregătim rețeaua de producție Volkswagen din Germania pentru viitor. În contextul programului nostru de performanță acest nou plan de alocare a vehiculelor va aduce o contribuție substanțială la pentru o marcă Volkswagen puternică și competitivă”, a declarat Thomas Schäfer, CEO al brandului Volkswagen.
Totodată, Christian Vollmer, membru al Consiliului de Administrație al mărcii Volkswagen care supervizează producția a explicat că noile decizii grupează vehiculele „pe baza aceleiași arhitecturi pentru toate mărcile. Procedând astfel, vom economisi fonduri semnificative pentru integrarea diferitelor arhitecturi de vehicule. Dorim ca fabricile noastre să producă mai multe modele diferite pe baza tehnică a arhitecturii unui vehicul.”
– Grupul Volkswagen pregătește un amplu plan de reducere a costurilor