Volvo XC40 și platforma CMA: Primul SUV compact al casei suedeze

volvo-xc40

Volvo XC40 este numele primului SUV compact din istoria brandului suedez, iar conceptul menit să ilustreze liniile sale de design va fi prezentat săptămâna viitoare, la Gotheborg.

Volvo pregătește un asalt fără precedent asupra clasei compacte, în următorii doi ani, gama constructorului scandinav urmând să fie extinsă cu un SUV complet nou în gamă și nu unul, ci doi înlocuitori pentru actualul V40: un sedan (C40) și un break (V40).

Ambele vor fi construite pe noua platformă modulară CMA (Compact Modular Architecture), dezvoltată alături de proprietarii chinezi de la Geely și destinată viitoarelor modele de segment C ale mărcii. Modelele mai mari, vor rămâne fidele arhitecturii scalabile folosite și în prezent, SPA, versiunea mai mică CMA fiind, însă, la fel de flexibilă. Doar o mică zonă din partea frontală este fixă, în rest platforma poate fi configurată în diverse iterații de lungime, lățime și gardă la sol. CMA permite, de asemenea, partajarea sistemelor de infotainment și de climatizare, a motorizărilor și a sistemelor de siguranță cu frații mai mari S90/XC90.

Volvo-CMA-Plattform-fotoshowBig-3a66495-902474

Designul noului Volvo XC40 este încă secret, singura imagine publicată pe contul de Twitter al companiei fiind un teaser ce ilustrează forma blocurilor optice față, cu semnătura luminoasă caracteristică ce imită silueta Ciocanului lui Thor (zeu în mitologia suedeză – n.r.).

La capitolul motorizări, noile Volvo XC40 și V40 vor prelua moda downsizing-ului, aplicată deja cu succes și în cazul fraților mai mari XC90 și S90, urmând să fie oferite în compania unei game de motorizări diesel și pe benzină exclusiv turbo, cu trei și patru cilindri și capacități de 1,5 litri, respectiv 2 litri. Versiuni plug-in hybride și 100% electrice vor fi, de asemenea, incluse în program, încă de la debut.

Volvo-CMA-Plattform-fotoshowBig-d54029cb-902478

Spre deosebire de XC90, viitoarele XC40 și V40 T8 vor fi animate de un sistem de propulsie diferit, cu motor electric și baterii nu la fel de generoase. Un motor electric de 50 kW, montat deasupra punții din spate, lucrează în tandem cu un turbo pe benzină în trei cilindri de 180 CP, situat în față. O cutie cu dublu ambreiaj și șapte trepte va fi standard, iar bateria va avea o capacitate de 9,7 kW și va fi integrată în tunelul transmisiei, sub podea, pentru un centru de greutate cât mai coborât. Autonomia electrică este estimată la 50 km.

Viitoarele XC40 și V40 nu vor fi singurele noutăți pregătite de Volvo în următorii ani, tot în 2017, casa suedeză urmând să dezvăluie și noua generație a SUV-ului de clasă medie XC60.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Car Of The Year 2025 AutoExpert

Car Of The Year 2025 – Duel final

În perioada 08-09 ianuarie, cei 60 de membri ai juriului Car Of The Year testează pe circuitul Mettet, din Belgia, finalistele celui

Scroll to Top