Vrei să cumperi un apartament? Iată cum să îți definești bugetul și zona potrivită

Vrei să cumperi un apartament? Deși recesiunea s-a terminat, trăim încă într-o piață în care prețul are o mare greutate în ochii cumpărătorilor.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să alegi un apartament pe gustul tău, dar și care să fie cât mai convenabil din punctul de vedere al prețului și al zonei potrivite pentru tine.

Un proverb românesc folosit adesea de noi spune ”întinde-te doar atât cât îți e plapuma!”; el se aplică aproape zilnic, atât pe plan financiar, cât și în momente în care suntem nevoiți să luăm o decizie mai dificilă. Fii sincer cu tine în materie financiară atunci când pleci în căutarea unei locuințe, pentru a ști exact de la început cât ești dispus să plătești pentru aceasta.

Fii sincer cu tine în materie financiară atunci când pleci în căutarea unui apartament

 În perioada de boom economic, când lucrurile păreau să meargă doar pe un curs ascendent, nu puțini au fost aceia care au luat decizii financiare mizând pe măriri viitoare de salariu sau pe găsirea unui job mai bun. Odată cu venirea crizei, însă, veniturile multora au scăzut, în vreme ce alții și-au pierdut chiar locul de muncă, rămânând cu rate împovărătoare.

Chiar dacă ești tânăr, iar ascensiunea financiară reprezintă un scenariu probabil, ia întotdeauna în calcul și cealaltă variantă, pentru a evita surprizele neplăcute. Nimeni nu te oprește ca, peste câțiva ani, dacă și când vei avea o situație mai bună, să faci un upgrade de locuință.

Pe lângă cheltuielile evidente, ce presupun rata lunară, taxele notariale, avansul, de cele mai multe ori, în momentul achiziționării unei locuințe, apar o serie de cheltuieli neprevăzute, pentru care trebuie să fim pregătiți. Fie că apartamentul este nou sau vechi, cel mai probabil vei dori să execuți anumite retușuri, reamenajări și eventuale reparații.

Verifică dacă un singur salariu este bugetul suficient pentru a acoperi cheltuielile lunare prevăzute de apartament.

În general, cel mai bine este să fii precaut și să iei în calcul anumite dificultăți pe plan financiar care ți-ar putrea afecta viziunea sau planurile. De exemplu, imaginează-ți pierederea locului de muncă al unuia dintre soți. Verifică dacă un singur salariu este bugetul suficient pentru a acoperi cheltuielile lunare prevăzute de locuință. Acest lucru este cel mai bine de făcut pentru a evita o situație de imposibilitate de plată.

Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, accesează Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.

Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului. Încă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil. De exemplu, puteți găsi case de vânzare în Timișoara direct de pe telefonul dumneavoastră.

Ca și decizia de achiziție în sine, alegerea unei zone este puternic încărcată emoțional, mulți dorindu-și, spre exemplu, o casă în cartierul în care au copilărit. Iată însă și câteva aspecte practice la care ar trebui să te gândești:

Deși tratați separat, prețul și localizarea unei proprietăți sunt, de fapt, doi factori aflați în strânsă interdependență: cu cât zona este mai bună, cu atât prețul locuinței va fi mai mare. Dintre marile orașe ale țării, Capitala prezintă cea mai mare diferență de preț între diferite cartiere. Aceste diferențe sunt, de fapt, favorabile cumpărătorilor, întrucât fiecare are, cel puțin teoretic, șansa de a găsi ceva pe potriva sa.

Prețul și localizarea unui apartament sunt, de fapt, doi factori aflați în strânsă interdependență: cu cât zona este mai bună, cu atât prețul locuinței va fi mai mare.

Situarea atât față de locul de muncă, cât și față de punctele zilnice de interes reprezintă un factor ce îți poate influența decizia. Îndeosebi în orașele mari, unde traficul rutier este o problemă tot mai acută, este recomandat să te muți (pe cât posibil) mai aproape de serviciu (dar nu numai), pentru a reduce astfel timpul pe care îl vei petrece în trafic, dar și pentru a deveni mai eco.

Acest aspect se leagă strâns de cel anterior, întrucât se știe că este important să avem locuința aproape de stațiile mijloacelor de transport în comun, pentru a scuti, de asemenea, din distanțe. Acest aspect este de luat în calcul mai ales dacă nu dispui de un vehicul propriu. Un punct forte important pentru o proprietate este, în București, apropierea de metrou: acesta reprezintă cel mai rapid mijloc de transport, datorită faptului că elimină problema traficului.

În alegerea zonei în care vei locui, ar trebui să te gândești și la „facilitățile” oferite de aceasta. Apropierea de magazine și/sau centre comerciale constituie un aspect important mai ales în orașele mari, unde distanțele considerabile între diferite puncte fac dificilă aprovizionarea, mai ales dacă nu ai mașină (cu atât mai mult cu cât dezvoltarea retailului modern a dus la dispariția multor magazine „de cartier”). Nu mai puțin importantă este și apropierea de farmacii, policlinici sau spitale.

Un alt aspect demn de atenție este gradul de siguranță oferit de diferite cartiere.

Un alt aspect demn de atenție, cu atât mai mult când ai copii, este, în mod firesc, gradul de siguranță oferit de diferite cartiere. În general, zonele percepute ca având cel mai scăzut grad de siguranță sunt și cele în care se găsesc cele mai ieftine locuințe, în vreme ce, la polul opus, cartierele bine cotate se bucură și de o senzație de securitate sporită. Situația nu este însă împărțită între alb sau negru, așa că, înainte de a te pronunța categoric împotriva unei anumite zone, este recomandat să discuți cu persoane care chiar locuiesc acolo.

Deși am menționat anterior multitudinea de avantaje pe care le aduce o locuință situată în centrul orașului, periferia are și ea avantajele ei. Modelul „suburbiilor americane”, ce constă în formarea unor întregi comunități la marginea marilor metropole, se regăsește – la scară mai mică, e adevărat – și la noi.

Un beneficiu important oferit de acestea este liniștea: există cumpărători care sunt în mod special interesați de astfel de comunități, din dorința de a se detașa de agitația vieții urbane. Un alt aspect pozitiv este de natură practică: unitatea locativă aleasă poate dispune de o suprafață mai mare, poate chiar o casă în curte.

Vrei să știi ultimele noutăți despre imobiliarele din țară ? Korter.ro este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Ferrari F80 AutoExpert.ro

Mi-am configurat cel mai tare Ferrari F80

Ferrari tocmai a lansat noul model-vedetă: F80. Pentru că mă lupt zilnic să devin miliardar, m-am jucat cu configuratorul acestuia și iată

Scroll to Top