Vulcanii noroioși, un fenomen spectaculos

Vulcanii noroioşi, situați în județul Buzău, atrag sute de vizitatori anual. Peisajul selenar, cu conuri din care ţâşneşte noroiul gri, mirosind a pucioasă, e un tablou care nu trebuie ratat.

Monument al naturii

Vulcanii din zona Buzăului au fost declaraţi monument al naturii încă din 1924. Aici sunt toate condiţiile necesare apariţiei formaţiunilor de acest tip: emanaţii de gaze naturale, roci de tip marne şi argile– şi apă de infiltraţie sau apă freatică. Gazele ies cu presiune din zăcăminte situate la adâncime. În drumul lor către suprafaţă, antrenează apele dulci sau sărate, care înmoaie rocile întâlnite. Noroiul rezultat ţâşneşte în trâmbe spectaculoase. Vulcanii de la Pâclele Mici, aflați la 12 kilometri de comuna Berca, sunt cei mai spectaculoși. Aici se află cele mai multe conuri active.

Cratere cu noroi și țiței

Zona dintre Pâclele Mici-Pâclele Mari  a fost declarată rezervaţie-monument al naturii iniţial pe numai 5 hectare. Suprafaţa a fost mărită la 30 de hectare, pentru a cuprinde şi vegetaţia deosebită din zonă. Sunt plante rare, care se dezvoltă numai în mediu sărat. La Pâclele Mari, conurile vulcanilor pot să atingă 8 metri.

Citeste mai multe aici

Sursa foto

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top