Kazan este unul dintre cele mai vechi orașe ale Rusiei, celebrându-și deja un mileniu de istorie în 2005. Vechile ziduri din Kazan amintesc de o mulțime de evenimente dramatice, incluzând celebrul asediu al armatelor conduse de Ivan cel Graznic din secolul XVI.
- Fondat: 1005
- Populația: 1,2 milioane
- Distanța față de Moscova: 825 km
Kazan este capitala și cel mai mare oraș din Republicii Tatarstan din Federația Rusă. Situat la confluența râurilor Volga și Kazanka, este al optulea oraș ca mărime din Rusia, centru comercial major, dar și centrul cel mai important al culturii tătare.
Există disputa că orașul Kazan ar fi fost fondat de către bulgarii de pe Volga în Evul Mediu timpuriu sau de către tătarii Hoardei de Aur. Oricum, în secolele XI-XII pe aici trecea o rută comercială între Scandinavia și Iran. În 1430, tătarii au uzurpat puterea ducatului care, înainte, era condus de dinastia bulgară. După dispariția Hoardei de Aur, Kazan a devenit capitala puternicului Hanat al Kazanului (1438).
Rușii au reușit să să ocupe orașul pentru scurte perioade de timp, însă de fiecare dată s-au retras. Însă, în 1552 orașul a fost cucerit de către Rusia lui Ivan cel Groaznic, iar majoritatea locuitorilor au fost măcelăriți. În timpul guvernării lui Alexander Gorbatyi-Shuisky, cei mai mulți rezidenți tătari au fost omorâți, reprimați sau creștinizați în mod forțat, în timp ce moscheele și palatele au fost distruse. Populația tătară care a supraviețuit a fost mutată la 50 de km depărtare de oraș, iar locul lor a fost luat de fermierii ruși și soldați.
Tătarii care se aflau în serviciul militar rus au fost mutați în cazarma tătară Bistäse, situată lângă zidurile orașului. Mai târziu, comercianții și meșteșugarii tătari au fost, de asemenea, izolați aici. Kazan a fost distrus în mare parte din cauza unor incendii. În jurul anului 1600, independența Hanatului Kazan a fost restaurată cu ajutorul populației ruse, dar această independență a fost anulată de către Kuzma Minin în 1612.
În 1708, Hanatul Kazanului a fost abolit și orașul Kazan a devenit capitală de gubernie. După vizita lui Petru cel Mare, orașul a devenit bază de construcție de nave pentru flota caspică. Orașul a fost în mare parte distrus în anul 1774, ca rezultat al unei revolte a trupelor de graniță și a țăranilor conduși de atamanul Yemelyan Pugachev, dar a fost reconstruit repede, în timpul Reginei Catherina.
În epoca modernă, Kazan a fost,centru anti-bolșevic, pentru ca, în 1919 (după Revoluția din Octombrie), să devină capitala Republicii Autonome Sovietică Socialistă Tătară. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, foarte multe dintre fabricile orașului au fost reprofilate pe producția de armament (tancuri și avioane de luptă), Kazan devenind un centru al industriei militare. Astăzi, pe lângă aceasta, aici există o mulțime de companii, iar principalele ramuri ale industriei orașului sunt auto, chimică și petrochimică, energetică și alimentară.